Koprová omáčka s vejcem a vařeným bramborem sestavte si dietu v našem fotojídelníčku

Nutriční hodnoty

  • Energie 3223 kJ
  • Sacharidy 96,0 g
  • Bílkoviny 37,0 g
  • Tuky 28,0 g
  • Vláknina 15,0 g

Postup přípravy

Do středně velkého hrnce s rozehřátým tukem přisypeme mouku a za stálého míchání opékáme při střední teplotě asi 1 minutu tak, aby se vytvořila světlá jíška. Poté k ní po částech vléváme studené mléko a pomocí metličky směs důkladně rozmícháváme, aby nevznikly hrudky. Jakmile přilijeme všechno mléko, přidáme do hrnce zeleninový vývar, bobkový list a nové koření a důkladně promícháme. Teplotu snížíme na mírný stupeň a za stálého míchání necháme lehce provařit, dokud omáčka nezhoustne (12–13 minut). Na závěr přidáme nasekaný kopr, čekankový sirup, sůl, pepř a ocet dle chuti.

Podáváme s vařenými brambory a vejci uvařenými natvrdo.

Suroviny na 1 porci

  • brambory vařené 300 g
  • vejce uvařené natvrdo 100 g
  • vaječný bílek uvařený natvrdo 100 g
  • máslo 15 g
  • mouka špaldová hladká 20 g
  • mléko nízkotučné 0,5% 150 ml
  • zeleninový vývar 100 ml
  • čekankový sirup 5 % cukru 71 % vlákniny 15 ml
  • sůl, pepř, bobkový list, nové koření, kopr, ocet