Recepty z fotojídelníčku
CO JE FOTOJÍDELNÍČEK?
- Fotojídelníček je nový projekt webu cukrovka.cz přinášející recepty pro diabetiky doplněné fotografií, která zobrazuje reálnou velikost připraveného pokrmu.
- Recepty jsou vytvořené odborníky – klinickými nutričními terapeuty, kteří garantují vhodné složení jídel ve fotojídelníčku obsažených.
CO JE CÍLEM FOTOJÍDELNÍČKU?
- Napomoci diabetikům pochopit principy diabetické stravy a naučit je ji připravovat co nejdříve od vyslechnutí diagnózy.
- Ukázat diabetikům, jak velké porce jídel mohou jíst.
- Ulehčit práci s počítáním sacharidů.
- Napomoci při redukční dietě.
- Naučit diabetika sestavovat si vhodný jídelníček a připravovat si svá jídla sám. Tato dovednost je v životě praktičtější než slepé kopírování vzorového jídelníčku.
- Dodat lékařům kvalitní edukační materiál.
PRO KOHO JE FOTOJÍDELNÍČEK URČENÝ?
- Pro diabetiky 1. i 2. typu, kteří se snaží dodržovat pravidla diabetické stravy.
- Pro diabetiky 1. typu, kteří se učí počítat sacharidy.
- Pro diabetiky 1. i 2. typu, kteří chtějí mít svoji glykémii a dlouhodobý cukr v normě.
- Pro diabetiky 1. i 2. typu, kteří chtějí zredukovat svoji tělesnou hmotnost.
- Pro těhotné diabetičky 1. typu a ženy s těhotenskou cukrovkou, které chtějí mít svoji glykémii a dlouhodobý cukr v normě.
- Pro diabetology, praktické lékaře, diabetologické sestry a nutriční terapeuty, kteří mohou fotojídelníček využít při edukacích.
JAKOU DIETU FOTOJÍDELNÍČEK NABÍZÍ?
- Dietu zajišťující energetický příjem 5100 kJ denně, obsahující 150 g sacharidů denně, složenou ze 3 hlavních jídel a 2 svačin.
- Dietu zajišťující energetický příjem 5100 kJ denně, obsahující 150 g sacharidů denně, složenou ze 3 hlavních jídel.
- Dietu zajišťující energetický příjem 6000 kJ denně, obsahující 175 g sacharidů denně, složenou ze 3 hlavních jídel a 2 svačin.
- Dietu zajišťující energetický příjem 6000 kJ denně, obsahující 175 g sacharidů denně, složenou ze 3 hlavních jídel.
- Dietu zajišťující energetický příjem 6800 kJ denně, obsahující 200 g sacharidů denně, složenou ze 3 hlavních jídel a 2 svačin.
- Dietu zajišťující energetický příjem 6800 kJ denně, obsahující 200 g sacharidů denně, složenou ze 3 hlavních jídel.
-
Dietu zajišťující energetický příjem 8500 kJ denně, obsahující 250 g sacharidů denně, složenou ze 3 hlavních jídel a 2 svačin.
- Dietu zajišťující energetický příjem 8500 kJ denně, obsahující 250 g sacharidů denně, složenou ze 3 hlavních jídel.
JAK JSOU DIETY KONSTRUOVÁNY?
-
Celkový denní energetický příjem je pokryt z 50 % sacharidy, z 30 % tuky a z 20 % bílkovinami.
- U jídelníčků obsahujících 5 denních jídel tvoří snídaně a večeře 25 % z celkového energetického příjmu (CEP), každá ze svačin 10 % z CEP a oběd 30 % z CEP.
- U jídelníčků obsahujících 3 denní jídla tvoří snídaně a večeře 30 % z CEP a oběd 40 % z CEP.
- Jídelníček byl propočítán pomocí nutričního software www.kaloricketabulky.cz, jednotlivá jídla jsou propočítána s minimální odchylkou.
JAK URČIT, KTERÁ DIETA JE PRO MĚ VHODNÁ?
- Jídelníček bez svačin je vhodný pro ty, kteří mezi hlavními chody nemají hlad, chuť či čas jíst a kteří večer netrpí tzv. „vlčím hladem“ (pocit velkého hladu a chuti na něco dobrého, který obvykle vede k nekontrolovatelnému přejídání).
- Jídelníček se svačinami je vhodný pro ty, kteří mezi hlavními chody mají hlad, chuť či čas jíst. Doporučuje se těm, kteří navečer pociťují tzv. „vlčí hlad“.
- Jídelníček se svačinami je vhodný také pro ty, kteří mají po hlavních chodech příliš vysoké hodnoty glykémie a potřebují je snížit.
- Denní množství sacharidů v dietě doporučuje především diabetolog.
- Návod, jak si vypočítat množství potřebné energie na den, najdete ZDE.
JAK S FOTOJÍDELNÍČKEM PRACOVAT?
-
Každý recept udává suroviny a jejich množství na jednu porci. Zpravidla je uváděno množství surovin v syrovém stavu, pouze občas po tepelné úpravě (na tuto skutečnost je vždy upozorněno, např. brambory vařené, těstoviny vařené apod.).
- Porce jídel jsou servírovány (a nafoceny) na talíři o průměru 27 cm.
- Dle individuálních preferencí lze do jídelníčku zařadit stejné jídlo vícekrát za sebou, resp. do více dnů v týdnu tak, aby se nemuselo často vařit či nakupovat různé potraviny, které by pak doma byly přebytečné.
- Strava je vhodná i pro ostatní členy rodiny, vždy je však třeba zohlednit velikost porce jídla. U dětí navíc doporučujeme omezovat náhradní sladidla, neboť jejich vyšší dávka u nich může být příčinou průjmovité stolice.
- Každou surovinu je nutné hlavně ze začátku vážit na kuchyňské váze. Ačkoliv recepty obsahují fotografie s reálnou velikostí porcí jídel, mohou být některá fota zavádějící.
- Odvažování potravin je velmi dobrá učící pomůcka pro diabetiky, kteří si stanovují/aplikují dávky inzulinu podle množství konzumovaných sacharidů. Díky tomu si brzy poradí i při konzumaci jídel mimo domov, kde nemají k dispozici kuchyňskou váhu.
CO FOTOJÍDELNÍČEK NEOBSAHUJE?
-
PITNÝ REŽIM
- Pokud lékař neurčí jinak, obecně se doporučuje přijímat 2-3 litry tekutin denně. Nutno však zdůraznit, že příjem tekutin do značné míry závisí na stupni fyzické aktivity a na teplotě okolního prostředí.
- Přesnějším doporučením je stanovení denního příjmu tekutin podle tělesné hmotnosti, kdy se na každý kilogram počítá s příjmem 40 ml tekutin. U osob s nadváhou se výpočet provádí nikoli dle skutečné tělesné hmotnosti, ale podle tzv. ideální hmotnosti.
- Pitná voda (z vodovodu nebo neperlivé stolní vody) má tvořit základ pitného režimu.
- Mezi další vhodné nekalorické nápoje se řadí: neslazené čaje, káva bez mléka a cukru, rozpustné vitaminy s náhradním sladidlem v doporučeném denním množství a minerálky bez cukru. Nápoje s náhradním sladidlem lze konzumovat příležitostně a v malém množství.
- DRUHÉ VEČEŘE
Druhé večeře se diabetikům již příliš nedoporučují. V případě, že večer pociťujete hlad, mírně posunout časy jídel. Poslední jídlo se doporučuje konzumovat 2 hodiny před spaním.
- MLSÁNÍ NAVÍC
Každé další jídlo či (džusy, smoothie, mléko, šťávy, slazené čaje, slazené minerálky atd.) nad rámec jídelníčku může výrazně změnit denní příjem.