Cukrovka a warfarin
Pracoviště: StefaMed, s.r.o.
Vloženo: 14. 5. 2018
Léčba diabetu je závislá, kromě užívání léků, také na zdravém životním stylu. To znamená, že diabetik by měl cvičit alespoň 3x týdně, jíst dostatek celozrnných výrobků, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny. Při léčbě warfarinem (Warfarin Orion a Warfarin PMCS) je ale občas doporučováno omezit či dokonce vyřadit z jídelníčku především listovou zeleninu. Ta totiž obsahuje vysoký podíl vitaminu K, který je antagonistou warfarinu. To znamená, že při vysokém příjmu vitaminu K se snižuje účinek warfarinu a tedy i jeho antikoagulační (protisrážlivá) aktivita.
Klinická účinnost warfarinu se monitoruje pomocí vyšetření krevní srážlivosti INR neboli Quick. Na základě tohoto vyšetření se upravuje dávkování warfarinu. Na začátku léčby warfarinem se INR kontroluje 1x týdně, po dosažení požadované hodnoty INR se frekvence kontrol sníží obvykle na 1x měsíčně. Hodnota INR by se měla nejčastěji pohybovat v rozmezí 2,0 - 3,0. Riziko krvácení se významně zvyšuje, pokud je hodnota INR nad 5. |
Obavy z konzumace zeleniny při užívaní warfarinu mohou vést až k jejímu úplnému vyřazení (a nahrazení potravinami kaloričtějšími). Takový přístup vede k nárůstu tělesné hmotnosti a tím i k zhoršení kompenzace cukrovky. Chybějící vláknina může být důvodem zácpy, zvýšeného cholesterolu i glykémie.
Vitamin K
Doporučená denní dávka vitaminu K je pro muže nad 18 let 120 µg a pro ženy nad 18 let 90 µg.
Denní příjem vitaminu K by neměl přesáhnout 250 µg.
Vitamin K pomáhá vstřebávat vápník, díky čemuž působí proti řídnutí kostí. Podporuje funkci ledvin a srdce, je nezbytný pro správnou činnost jater. Zároveň je i faktorem ovlivňujícím srážení krve.
Hlavní zdrojem vitaminu K je listová zelenina. Najdeme ho však i v luštěninách, ovoci, v rostlinných olejích a mase. V lidském organismu je ve značné míře produkován střevní mikroflórou.
Současné doporučení při léčbě warfarinem
- Konstantní příjem vitaminu K
Zelenina je důležitou součástí racionální, redukční i diabetické stravy. Doporučuje se konzumovat až 400 g zeleniny (čerstvé i tepelně upravené) za den. Zelenina obsahuje vedle vitaminu K i další látky, které hrají významnou roli při prevenci kardiovaskulárních a nádorových onemocnění. Proto je důležité konzumovat zeleninu pravidelně 5x denně a její skladbu a zkonzumované množství neměnit. Tím lze docílit konstantní hladiny vitaminu K v našem organismu a omezit kolísání účinnosti warfarinu.
Pozor! Zvláště nebezpečné je vyloučit na několik dní vitamin K z diety a poté jíst potraviny s jeho vysokým obsahem. Hladina INR bude nevyrovnaná, což může vést ke krvácivým komplikacím.
- Znalost hlavních zdrojů vitaminu K
V tabulce níže se můžete seznámit s množstvím vitaminu K v různých potravinách. Aby byl příjem vitaminu K konstantní, je třeba nekonzumovat těchto potravin velké množství.
Například: Každý den si dopřejte 1 porci zeleniny obsahující vysoké množství vitaminu K a do ostatních porcí pak zařaďte zeleninu s jeho středním a nízkým množstvím.
Potraviny s nízkým obsahem vitaminu K: mrkev, celer, petržel, ředkvičky, rajčata, okurky, papriky, brambory a houby.
Obsah vitaminu K v potravinách kolísá podle faktorů, které nelze ovlivnit (zralost dané potraviny, způsob skladování, v případě masa druh použitého krmiva apod.). Také způsob úpravy potraviny může množství vitaminu K zvýšit – například kvasný proces (kysaná zelenina, kysané zelí).
Kvašené zelenině je lépe se vyhnout úplně nebo ji konzumovat opravdu v malém množství.
Například: Knedlo-zelo-vepřo není vhodné při léčbě warfarinem konzumovat. Polévku se sníženým množstvím kysaného zelí si ale občas dopřát můžeme. Je ovšem nutné nezapomenout ji započítat do denního příjmu vitaminu K.
- Rozdíl v porcích potravin bohatých na vitamin K
Některé potraviny bohaté na vitamink K se běžně konzumují jen v nepatrném množství (petrželka, kopr, řeřicha, zelený čaj apod.). Proto není třeba se takových potravin obávat a lze je v běžném množství v jídelníčku ponechat (dochucování, zdobení, 1 šálek zeleného čaje denně).
- Spolupráce s lékařem
V případě, že užíváte léky na ředění krve dlouhodobě a rozhodnete se pro změnu životního stylu či redukci hmotnosti (a tedy i zvýšení konzumace zeleniny), je namístě sdělit to svému lékaři. Po změně stravovacích návyků bude třeba INR kontrolovat častěji a podle jeho aktuálních hodnot individuálně upravit dávkování warfarinu.
- Vegetariáni a vegani
Obsah vitaminu K v potravě by si měli hlídat především lidé, kteří se stravují alternativním způsobem (vegetariáni a vegani). U nich totiž existuje riziko, že budou mít vyšší příjem vitaminu K než je obvyklé. V takovém případě je lépe navštívit nutričního terapeuta či ošetřujícího lékaře.
- Alkohol zvyšuje účinek warfarinu
Nedoporučuje se konzumovat více jak jednu porci alkoholu denně. To je například 200 ml vína nebo 500 ml piva. Toto doporučení je shodné s dietou diabetickou.
Účinek warfarinu také zvyšuje horečka, průjem a náhlé snížení tělesné hmotnosti.
Obsah vitaminu K v potravinách
Zelenina |
||
potravina |
množství (ml / hrneček) |
vitamin K (µg) |
kapusta kadeřavá, syrová, nasekaná |
250 / 1 |
578 |
kapusta kadeřavá, vařená |
125 / 0,5 |
561 |
špenát, vařený |
125 / 0,5 |
469 |
špenát, syrový |
250 / 1 |
153 |
pampeliška zelená, syrová, krájená |
250 / 1 |
452 |
kapusta hlávková, vařená |
125 / 0,5 |
442 |
kapusta hlávková, syrová, nasekaná |
250 / 1 |
194 |
červená řepa, vařená |
125 / 0,5 |
368 |
červená řepa, syrová |
250 / 1 |
161 |
mangold, syrový, nasekaný |
250 / 1 |
315 |
mangold, vařený |
125 / 0,5 |
303 |
brukev řepák vodnice, vařená |
125 / 0,5 |
280 |
petržel, syrová |
60 / 0,25 |
260 |
brokolice Raab/Rapini, vařená |
125 / 0,5 |
169 |
salát, jarní směs, syrový |
250 / 1 |
154 |
čekanka listová, syrová, nasekaná |
250 / 1 |
122 |
růžičková kapusta, vařená |
4 hlavičky |
118 |
brokolice, vařená |
125 / 0,5 |
116 |
brokolice, syrová |
250 / 1 |
94 |
červená čekanka, syrová, nasekaná |
250 / 1 |
103 |
salát hlávkový, římský a ledový, syrový, krájený |
250 / 1 |
103 |
potočnice lékařská, sekaná |
250 / 1 |
90 |
hlávkové zelí, vařené, sekané |
125 / 0,5 |
86 |
hlávkové zelí, syrové, sekané |
250 / 1 |
56 |
zelí kysané |
250 / 1 |
30-380 |
římský salát, syrový |
250 / 1 |
61 |
jarní nebo kuchyňská cibule, syrová, sekaná |
60 / 0,25 |
55 |
chřest, vařený |
6 ks |
46 |
Konzervovaná zelenina, mix |
- / 1 |
30 |
Ovoce |
||
potravina |
množství (g / hrneček) |
vitamin K (µg) |
kiwi |
1 ks (větší) |
37 |
rebarbora, vařená |
125 / 0,5 |
27 |
borůvky |
125 / 0,5 |
22 |
avokádo |
½ ks |
21 |
Luštěniny |
||
potravina |
množství (g / hrneček) |
vitamin K (µg) |
fazolové výhonky, syrové |
- / 0,5 |
70 |
sojové boby, vařené |
- / 1 |
33 |
miso pasta |
- / 0,5 |
40 |
Natto (fermentovaný sojový sýr) |
175 / 1 |
40 |
fazole, syrové |
184 / 1 |
35 |
hrášek, syrový |
197 /1 |
30 |
cizrna, syrová |
200 / 1 |
18 |
fazole mungo, syrové |
207 / 1 |
19 |
Maso a masné výrobky |
||
potravina |
množství (g) |
vitamin K (µg) |
vepřová játra |
75 |
66 |
klobása (vepřová, telecí) |
75 |
53 |
tuňák v oleji |
75 |
33 |
hovězí maso syrové |
100 |
0,1 |
kuřecí maso syrové |
100 |
2,38 |
Zdroje:
British Columbia: HealthLinkBC [online]. 03.12.2014, , 5 [cit. 2018-05-10]. Dostupné z: https://www.healthlinkbc.ca/hlbc/files/healthyeating/pdf/food-sources-vitamin-k.pdf
INRTracker [online]. [cit. 2018-05-10]. Dostupné z: http://inrtracker.com/
Obilné výrobky
Tato skupina obsahuje velmi nízké množství vitaminu K. Je to asi 1–11 µg na 100 g potraviny.
Mléko a mléčné výrobky
Tato skupina obsahuje velmi nízké množství vitaminu K. Je to asi 3,2 µg na 100 g potraviny.
Vejce
Vitamin K je obsažen pouze ve vaječném žloutku. Doporučuje se konzumovat 1 ks za den.
Tuky
Z tuků je vhodné preferovat olej řepkový či slunečnicový. Olivový a sojový olej obsahují vyšší množství vitaminu K. Záleží ale také na celkovém zkonzumovaném množství.
Nápoje
Je třeba omezovat zelený, kopřivový a pampeliškový čaj na 1-2 porce denně.
Vitaminové doplňky
Je třeba dbát zvýšené pozornosti při užívání vitaminových doplňků. Některé z nich mohou obsahovat až 50 µg vitaminu K v denní dávce.