Energetická hodnota potravin
Pracoviště: StefaMed, s.r.o.
Vloženo: 18. 4. 2018
Energetická hodnota potravin je množství tepla či energie, které se vyvine spálením či rozkladem látek obsažených v potravině. Základní jednotkou je kilojoule (kJ) či kilokalorie (kcal).
1 kcal (kilokalorie) = 4,187 kJ (kilojoulů) např. 100 g potraviny obsahuje 100 kcal (420 kJ) |
Kalorické živiny
Lidský organismus získává energii ze sacharidů, tuků, bílkovin, organických kyselin, polyolů a etanolu.
- Bílkoviny - 1 g bílkoviny = 17 kJ
- Tuky - 1 g tuku = 38 kJ
- Sacharidy - 1 g sacharidu = 17 kJ
- Alkohol - 1 g alkoholu = 30 kJ
Nekalorické živiny
Součástí lidské výživy jsou i látky, které nemají energetickou hodnotu, ale jsou nezbytné pro správnou funkci organismu.
- Vitaminy
- Minerály
- Vláknina
- Voda
Sacharidy, tuky, bílkoviny a voda představují prakticky celou hmotnost potraviny. Vitaminy a minerály tvoří jen malé procento hmotnosti potraviny.
Energetická hodnota potraviny se udává na 100 g nebo 100 ml výrobku. Musí být uvedena na obalech téměř všech potravin. V tabulce nutričních hodnot musí být uvedeno také množství bílkovin, sacharidů, cukrů, tuků, nasycených mastných kyselin a soli.
Energetickou hodnotu potravin lze najít na webových stránkách www.nutridatabaze.cz či www.kalorickétabulky.cz.