Svíčková omáčka s hovězím masem a rýžovým knedlíkem sestavte si dietu v našem fotojídelníčku
- Doba přípravy 120 min.
- Vloženo: 02. 05. 2023
- Autor: Mgr. Nikola Homzová
Nutriční hodnoty
- Energie 1976 kJ
- Sacharidy 60,0 g
- Bílkoviny 23,0 g
- Tuky 17,0 g
- Vláknina 3,0 g
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 180 °C. V kastrolu rozehřejeme máslo a 2-3 minuty na něm opékáme najemno nasekanou cibuli. Poté přidáme na kostky nakrájenou mrkev, petržel a celer a vše opékáme dalších přibližně 5 minut. Následně k zelenině přisypeme nové koření, celý pepř, bobkový list a sůl. Do směsi vložíme hovězí maso a necháme ho zlehka opéct z každé strany asi 3 minuty, aby se zatáhlo. Pak vše zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Kastrol vložíme do předehřáté trouby, přiklopíme pokličkou a pečeme 1 hodinu při teplotě 170–180 °C. Upečené maso vyjmeme z kastrolu a odložíme stranou. Zeleninu v kastrolu rozmixujeme dohladka a propasírujeme přes síto. Do omáčky přimícháme sójovou smetanu. Hotovou omáčku dochutíme solí a pepřem.
Omáčku servírujeme s plátkem masa a rýžovými noky (dle předepsané gramáže).
Poznámka: Na přípravu rýžových noků potřebujeme 400 g vařené rýže, 65 g špaldové celozrnné hladké mouky, 1 vejce a sůl. Všechny ingredience smícháme ve větší míse a důkladně propracujeme rukama, aby se těsto dobře spojilo. Z těsta tvarujeme noky. Vaříme v osolené vodě 15-20 minut.
Praktická poznámka: Z ekonomického i praktického hlediska je vhodné připravit více porcí najednou. Doporučujeme tedy stanovit si, kolik porcí chceme uvařit, a předepsané množství jednotlivých ingrediencí vynásobit počtem porcí. Po dokončení přípravy pokrmu maso i omáčku rozdělíme na stanovený počet porcí. Na porci o hmotnosti 45 g dušeného hovězího masa budeme potřebovat přibližně 72 g syrového hovězího masa. Jinak vyjádřeno, každých 5 g dušeného hovězího masa odpovídá přibližně 8 g syrového hovězího masa.
Suroviny na 1 porci
- rýžové noky 120 g
- hovězí zadní maso dušené 45 g
- máslo 8 g
- cibule 20 g
- mrkev 25 g
- celer 25 g
- petržel 25 g
- sójová smetana 10 g
- sůl, pepř, nové koření, bobkový list, zeleninový vývar/voda