Losos v bylinkové krustě se špenátovými šťouchanými brambory sestavte si dietu v našem fotojídelníčku

Nutriční hodnoty

  • Energie 2424 kJ
  • Sacharidy 69,5 g
  • Bílkoviny 28,5 g
  • Tuky 19,5 g
  • Vláknina 8,2 g

Postup přípravy

Brambory oloupeme a uvaříme doměkka. Na rozehřátém oleji krátce osmahneme najemno nakrájenou cibulku, přidáme mražený špenát a zalijeme malým množstvím vody. Dusíme do vypaření vody a rozmražení špenátu. Uvařené brambory rozmačkáme na větší kousky a přimícháme ke špenátu. Osolíme.

Celozrnný toastový chléb nastrouháme na hrubém struhadle, dáme do misky. Přidáme směs sušených bylinek (např. italské koření, nebo bazalka, tymián, rozmarýn), prolisovaný česnek, sůl, pepř a olej.  Filet z lososa očistíme od šupinek, omyjeme a osušíme. Pokapeme několika kapkami citronové šťávy. Na takto připravený filet navrstvíme (namačkáme) směs z toustového chleba. Dáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Pečeme v horkovzdušné troubě při teplotě 220 °C po dobu 8-15 minut (záleží na velikosti filetu), nebo v horkovzdušné fritéze.

Suroviny na 1 porci

  • LOSOS:
  • losos bez kůže 82 g
  • toastový celozrnný pšeničný chléb 15 g
  • olivový olej 4 ml
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř, česnek, sušené bylinky (rozmarýn, tymián, bazalka)
  • .
  • ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY:
  • brambory 310 g
  • řepkový olej 4 ml
  • cibule 30 g
  • špenátové listy mražené 70 g
  • sůl