Losos v bylinkové krustě se špenátovými šťouchanými brambory sestavte si dietu v našem fotojídelníčku
- Doba přípravy 30 min.
- Vloženo: 12. 05. 2023
- Autor: Mgr. Beáta Bohnerová
Nutriční hodnoty
- Energie 2052 kJ
- Sacharidy 59,6 g
- Bílkoviny 23,3 g
- Tuky 16,3 g
- Vláknina 7,2 g
Postup přípravy
Brambory oloupeme a uvaříme doměkka. Na rozehřátém oleji krátce osmahneme najemno nakrájenou cibulku, přidáme mražený špenát a zalijeme malým množstvím vody. Dusíme do vypaření vody a rozmražení špenátu. Uvařené brambory rozmačkáme na větší kousky a přimícháme ke špenátu. Osolíme.
Celozrnný toastový chléb nastrouháme na hrubém struhadle, dáme do misky. Přidáme směs sušených bylinek (např. italské koření, nebo bazalka, tymián, rozmarýn), prolisovaný česnek, sůl, pepř a olej. Filet z lososa očistíme od šupinek, omyjeme a osušíme. Pokapeme několika kapkami citronové šťávy. Na takto připravený filet navrstvíme (namačkáme) směs z toustového chleba. Dáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Pečeme v horkovzdušné troubě při teplotě 220 °C po dobu 8-15 minut (záleží na velikosti filetu), nebo v horkovzdušné fritéze.
Suroviny na 1 porci
- LOSOS:
- losos bez kůže 65 g
- toastový celozrnný pšeničný chléb 15 g
- olivový olej 3 ml
- citronová šťáva
- sůl, pepř, česnek, sušené bylinky (rozmarýn, tymián, bazalka)
- .
- ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY:
- brambory 260 g
- řepkový olej 4 ml
- cibule 30 g
- špenátové listy mražené 60 g
- sůl