Recepty z fotojídelníčku

CO JE FOTOJÍDELNÍČEK?

  • Fotojídelníček je nový projekt webu cukrovka.cz přinášející recepty pro diabetiky doplněné fotografií, která zobrazuje reálnou velikost připraveného pokrmu.
  • Recepty jsou vytvořené odborníky – klinickými nutričními terapeuty, kteří garantují vhodné složení jídel ve fotojídelníčku obsažených.

CO JE CÍLEM FOTOJÍDELNÍČKU?

  • Napomoci diabetikům pochopit principy diabetické stravy a naučit je ji připravovat co nejdříve od vyslechnutí diagnózy.
  • Ukázat diabetikům, jak velké porce jídel mohou jíst.
  • Ulehčit práci s počítáním sacharidů.
  • Napomoci při redukční dietě.
  • Naučit diabetika sestavovat si vhodný jídelníček a připravovat si svá jídla sám. Tato dovednost je v životě praktičtější než slepé kopírování vzorového jídelníčku.
  • Dodat lékařům kvalitní edukační materiál.

PRO KOHO JE FOTOJÍDELNÍČEK URČENÝ?

  • Pro diabetiky 1. i 2. typu, kteří se snaží dodržovat pravidla diabetické stravy.
  • Pro diabetiky 1. typu, kteří se učí počítat sacharidy.
  • Pro diabetiky 1. i 2. typu, kteří chtějí mít svoji glykémii a dlouhodobý cukr v normě.
  • Pro diabetiky 1. i 2. typu, kteří chtějí zredukovat svoji tělesnou hmotnost.
  • Pro těhotné diabetičky 1. typu a ženy s těhotenskou cukrovkou, které chtějí mít svoji glykémii a dlouhodobý cukr v normě.
  • Pro diabetology, praktické lékaře, diabetologické sestry a nutriční terapeuty, kteří mohou fotojídelníček využít při edukacích.

JAKOU DIETU FOTOJÍDELNÍČEK NABÍZÍ?

  • Dietu zajišťující energetický příjem 5100 kJ denně, obsahující 150 g sacharidů denně, složenou ze 3 hlavních jídel a 2 svačin.
  • Dietu zajišťující energetický příjem 5100 kJ denně, obsahující 150 g sacharidů denně, složenou ze 3 hlavních jídel.
  • Dietu zajišťující energetický příjem 6000 kJ denně, obsahující 175 g sacharidů denně, složenou ze 3 hlavních jídel a 2 svačin.
  • Dietu zajišťující energetický příjem 6000 kJ denně, obsahující 175 g sacharidů denně, složenou ze 3 hlavních jídel.
  • Dietu zajišťující energetický příjem 6800 kJ denně, obsahující 200 g sacharidů denně, složenou ze 3 hlavních jídel a 2 svačin.
  • Dietu zajišťující energetický příjem 6800 kJ denně, obsahující 200 g sacharidů denně, složenou ze 3 hlavních jídel.
  • Dietu zajišťující energetický příjem 8500 kJ denně, obsahující 250 g sacharidů denně, složenou ze 3 hlavních jídel a 2 svačin.

  • Dietu zajišťující energetický příjem 8500 kJ denně, obsahující 250 g sacharidů denně, složenou ze 3 hlavních jídel.


JAK JSOU DIETY KONSTRUOVÁNY?

  • Celkový denní energetický příjem je pokryt z 50 % sacharidy, z 30 % tuky a z 20 % bílkovinami.

  • U jídelníčků obsahujících 5 denních jídel tvoří snídaně a večeře 25 % z celkového energetického příjmu (CEP), každá ze svačin 10 % z CEP a oběd 30 % z CEP.
  • U jídelníčků obsahujících 3 denní jídla tvoří snídaně a večeře 30 % z CEP a oběd 40 % z CEP.
  • Jídelníček byl propočítán pomocí nutričního software www.kaloricketabulky.cz, jednotlivá jídla jsou propočítána s minimální odchylkou.

JAK URČIT, KTERÁ DIETA JE PRO MĚ VHODNÁ?

  • Jídelníček bez svačin je vhodný pro ty, kteří mezi hlavními chody nemají hlad, chuť či čas jíst a kteří večer netrpí tzv. „vlčím hladem“ (pocit velkého hladu a chuti na něco dobrého, který obvykle vede k nekontrolovatelnému přejídání).
  • Jídelníček se svačinami je vhodný pro ty, kteří mezi hlavními chody mají hlad, chuť či čas jíst. Doporučuje se těm, kteří navečer pociťují tzv. „vlčí hlad“.
  • Jídelníček se svačinami je vhodný také pro ty, kteří mají po hlavních chodech příliš vysoké hodnoty glykémie a potřebují je snížit.
  • Denní množství sacharidů v dietě doporučuje především diabetolog.
  • Návod, jak si vypočítat množství potřebné energie na den, najdete ZDE.

JAK S FOTOJÍDELNÍČKEM PRACOVAT?

  • Každý recept udává suroviny a jejich množství na jednu porci. Zpravidla je uváděno množství surovin v syrovém stavu, pouze občas po tepelné úpravě (na tuto skutečnost je vždy upozorněno, např. brambory vařené, těstoviny vařené apod.).

  • Porce jídel jsou servírovány (a nafoceny) na talíři o průměru 27 cm.
  • Dle individuálních preferencí lze do jídelníčku zařadit stejné jídlo vícekrát za sebou, resp. do více dnů v týdnu tak, aby se nemuselo často vařit či nakupovat různé potraviny, které by pak doma byly přebytečné.
  • Strava je vhodná i pro ostatní členy rodiny, vždy je však třeba zohlednit velikost porce jídla. U dětí navíc doporučujeme omezovat náhradní sladidla, neboť jejich vyšší dávka u nich může být příčinou průjmovité stolice.
  • Každou surovinu je nutné hlavně ze začátku vážit na kuchyňské váze. Ačkoliv recepty obsahují fotografie s reálnou velikostí porcí jídel, mohou být některá fota zavádějící.
  • Odvažování potravin je velmi dobrá učící pomůcka pro diabetiky, kteří si stanovují/aplikují dávky inzulinu podle množství konzumovaných sacharidů. Díky tomu si brzy poradí i při konzumaci jídel mimo domov, kde nemají k dispozici kuchyňskou váhu.

CO FOTOJÍDELNÍČEK NEOBSAHUJE?

  • PITNÝ REŽIM

  • Pokud lékař neurčí jinak, obecně se doporučuje přijímat 2-3 litry tekutin denně. Nutno však zdůraznit, že příjem tekutin do značné míry závisí na stupni fyzické aktivity a na teplotě okolního prostředí.
  • Přesnějším doporučením je stanovení denního příjmu tekutin podle tělesné hmotnosti, kdy se na každý kilogram počítá s příjmem 40 ml tekutin. U osob s nadváhou se výpočet provádí nikoli dle skutečné tělesné hmotnosti, ale podle tzv. ideální hmotnosti.
  • Pitná voda (z vodovodu nebo neperlivé stolní vody) má tvořit základ pitného režimu.
  • Mezi další vhodné nekalorické nápoje se řadí: neslazené čaje, káva bez mléka a cukru, rozpustné vitaminy s náhradním sladidlem v doporučeném denním množství a minerálky bez cukru.  Nápoje s náhradním sladidlem lze konzumovat příležitostně a v malém množství. 
  • DRUHÉ VEČEŘE

Druhé večeře se diabetikům již příliš nedoporučují. V případě, že večer pociťujete hlad, mírně posunout časy jídel. Poslední jídlo se doporučuje konzumovat 2 hodiny před spaním.

  • MLSÁNÍ NAVÍC

Každé další jídlo či (džusy, smoothie, mléko, šťávy, slazené čaje, slazené minerálky atd.) nad rámec jídelníčku může výrazně změnit denní příjem.