Předchozí článek

Vietnamské jarní závitky

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 1. 3. 2020


Suroviny na 10 závitků (1 porce jsou 3 závitky):

250 g mleté vepřové kýty
10 g sušených hub (Jidášovo ucho)
35 g rýžových vlasových nudlí
1 vejce
60 g cibule
45 g mrkve
45 g kedlubny
2 lžičky rybí omáčky
10 ks rýžového papíru
5 ml slunečnicového oleje
sůl, pepř, čerstvý koriandr

Suroviny na omáčku (2 porce):

100 ml horké vody
5 g šťávy z citronu
10 g čekankového sirupu
2 stroužky česneku
½ chilli papričky
10 g mrkve
10 g kedlubny
pepř

Postup:

Houby dáme do menší misky, zalijeme vařící vodou a necháme 30 minut nabobtnat. Rýžové nudle dáme do misky a také zalijeme horkou vodou, po chvíli změknou.

Vepřové maso omyjeme a na mlýnku pomeleme. Ve velké míse smícháme maso s cibulí nasekanou nadrobno. Očištěnou mrkev a kedlubnu pokrájíme na tenké kratší nudličky a přidáme k masu. Dále přidáme na kousky posekaný koriandr, nabobtnalé houby, změklé skleněné nudle, vejce a ochutíme rybí omáčkou, solí a pepřem. Směs důkladně zamícháme.

Uvaříme vodu a trochu jí nalijeme do mělkého talíře. Namočíme do ní jeden kus rýžového papíru, a jakmile je měkký, plníme ho masovou směsí. Nejprve ho jednou zatočíme, poté složíme konce papíru dovnitř a dotočíme ho do výsledného závitku. Závitky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a každý závitek potřeme trochou oleje. Pečeme na 200 °C přibližně 45 minut.

Zatímco se nám pečou závitky, připravíme si omáčku, do které se závitky máčí. Do horké vody vymačkáme šťávu z citronu, přidáme čekankový sirup, prolisovaný česnek a chilli a vše důkladně promícháme. Poté přidáme na tenké nudličky pokrájenou mrkev a kedlubnu.

Podávat můžeme s rýžovými nudlemi, či lépe s miskou čerstvé nebo dušené zeleniny.
Údaje v tabulce níže jsou počítány bez přílohy.

Tabulka nutričních hodnot:

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

1 porce

1429

32,3

15,2

18,3

6,4

Předchozí článek