Dieta
Pacienti s diabetem by měl rozumět základním principům dietního stravování. Vyškolit by se mohl sám podle různých příruček či tabulek, ale rozhodně všem doporučujeme individuální zaškolení od dietní sestry či nutričního specialisty. Pacient by měl znát obsah sacharidů v běžných potravinách a měl…
Sacharidy jsou pro diabetiky mnohdy chápány jako něco nepřípustného. Přitom sacharidy tvoří v dietě diabetika podstatnou část přijaté energie. Základem pro správný výběr sacharidů, je porozumění jejich druhům. Termín sacharidy a cukry jsou mnohdy špatně chápány a považovány za totožné. Sacharidy…
U pacientů s diabetes mellitus 2. typu je dietní léčba zcela zásadní, jelikož z velké části ovlivňuje jejich prognózu. V posledních dvaceti až čtyřiceti letech se prvozáchyt diabetu posouvá do nižších věkových skupin. Jelikož průměrná délka života roste, stoupá proto také celkový počet diabetiků v…
Za nejstarší sladidlo lze považovat med, který se údajně používal již v době kamenné. Sladidla se používají kvůli své sladké chuti za účelem osladit pokrm či nápoj. Mají sníženou energetickou hodnotu, kvůli zpomalenému vstřebávání omezují výkyvy glykémie a také působí protektivně před zubním kazem.…