Domácí müsli tyčinky ala štrúdl
Pracoviště: StefaMed, s.r.o.
Vloženo: 15. 3. 2018
Suroviny:
175 g jablečné drti
175 g směsi ovesných a pohankových vloček
175 g oříšků a semínek (vlašské ořechy, slunečnicová semínka, lněné semínko atd.)
špetka soli
skořice
50 g tekutého medu
Postup:
Ořechy nasekáme na malé kousky, menší semínka můžeme nechat v celku. Dáme na pekáček a opékáme v troubě za stálého dozoru, dokud se semena nerozvoní. Každý druh semen je dobré opékat zvlášť, protože potřebují jinou dobu přípravy, jinak hrozí připálení. Na stejném pekáčku poté opečeme do zlatova ovesné a pohankové vločky, opět raději každé zvlášť.
K opečeným ořechům, semínkům a vločkám přidáme jablečnou drť, med (v případě potřeby ho rozehřejeme na vodní lázni), skořici a sůl a vypracujeme lepkavé těsto (nejlépe to jde rukama).
Lepkavou směs namačkáme do pekáčku (o velikosti asi 25 × 15 cm) vyloženého pečicím papírem a pečeme při teplotě 180 °C asi 20-25 minut.
Po vychladnutí sejmeme z pečicího papíru a nakrájíme na kousky dle vlastní preference.
Tabulka nutričních hodnot:
Uvedené hodnoty odpovídají následujícímu složení surovin (v receptu výše je ponechána volnost při výběru oříšků a semínek i pro volbu poměru ovesných a pohankových vloček ve směsi): 87 g pohankových vloček, 87 g ovesných vloček, 58 g lněného semínka, 58 g slunečnicového semínka, 58 g vlašských ořechů, 50 g medu, 175 g jablečné drti (získáno z cca 530 g vykrájených jablek se slupkou).
Energie (kJ) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
Bílkoviny (g) |
Vláknina (g) |
|
523 g (pekáček) |
8414 |
226 |
59 |
89 |
59 |
100 g |
1608 |
43 |
11 |
17 |
11 |
30 g (průměrná hmotnost kupovaných tyčinek) |
483 |
13 |
3,5 |
5 |
3,5 |
Fit müsli tyčinka šťavnatá Úsovsko (30 g) |
462 |
20 |
2 |
1 |
2 |