Pohankový nákyp
Pracoviště: StefaMed, s.r.o.
Vloženo: 20. 2. 2022
Suroviny na 2 porce:
100 g pohanky
200 ml polotučného mléka
1 vejce
100 g jablek
skořice
20 g vlašských ořechů
30 g syrovátkového proteinu s vanilkovou příchutí
Postup:
Pohanku propláchneme a vaříme na nižším stupni do změknutí, tj. cca 10-15 minut. Poté odstavíme a necháme pohanku pod pokličkou nabobtnat přebytečným mlékem. Jablka očistíme a nastrouháme nahrubo. Připravíme si formu na pečení, nejlépe ji vyložíme pečícím papírem či fólií.
Z vaječného bílku, ke kterému jsme přidali špetku soli, vyšlenáme sníh. Žloutek a protein smícháme s částečně vychladnutou pohankou a do vzniklé hmoty následně lehce vmícháme sníh. Polovinu takto připravené pohanky dáme na dno pekáče a posypeme vrstvou jablek a nasekaných ořechů. Nakonec překryjeme druhou polovinou pohanky. Pečeme v troubě na 180 °C asi 30 minut – záleží na velikosti pekáčku.
Hotový nákyp můžeme ozdobit lžičkou odtučněného tvarohu (15 g), v takovém případě k níže uvedeným nutričním hodnotám pokrmu připočteme 43 kJ, 1,8 g bílkovin, 0,6 g sacharidů a 0,05 g tuků.
Tabulka nutričních hodnot:
|
Energie (kJ) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
Bílkoviny (g) |
Vláknina (g) |
1 porce |
1738 |
24,5 |
51 |
12,5 |
8,5 |