Předchozí článek

Pohankový nákyp

Autor:
Mgr. Beáta Bohnerová

Pracoviště: StefaMed, s.r.o.

Vloženo: 20. 2. 2022


Suroviny na 2 porce:

100 g pohanky
200 ml polotučného mléka
1 vejce
100 g jablek
skořice

20 g vlašských ořechů
30 g syrovátkového proteinu s vanilkovou příchutí

Postup:

Pohanku propláchneme a vaříme na nižším stupni do změknutí, tj. cca 10-15 minut. Poté odstavíme a necháme pohanku pod pokličkou nabobtnat přebytečným mlékem. Jablka očistíme a nastrouháme nahrubo. Připravíme si formu na pečení, nejlépe ji vyložíme pečícím papírem či fólií.

Z vaječného bílku, ke kterému jsme přidali špetku soli, vyšlenáme sníh. Žloutek a protein smícháme s částečně vychladnutou pohankou a do vzniklé hmoty následně lehce vmícháme sníh. Polovinu takto připravené pohanky dáme na dno pekáče a posypeme vrstvou jablek a nasekaných ořechů. Nakonec překryjeme druhou polovinou pohanky. Pečeme v troubě na 180 °C  asi 30 minut – záleží na velikosti pekáčku.

Hotový nákyp můžeme ozdobit lžičkou odtučněného tvarohu (15 g), v takovém případě k níže uvedeným nutričním hodnotám pokrmu připočteme 43 kJ, 1,8 g bílkovin, 0,6 g sacharidů a 0,05 g tuků.

Tabulka nutričních hodnot:

 

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

1 porce

1738

24,5

51

12,5

8,5

Předchozí článek