Další článek Předchozí článek

Vánoční cukroví bez cukru

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 2. 3. 2020


Skořicové kytičky
Suroviny na 20 ks:

85 g mandlové mouky
40 g para-ořechové mouky
20 g čekankového sirupu
50 g másla
½  vejce
2 g prášku do pečiva
1 čajová lžička mleté skořice

Postup:

Máslo, čekankový sirup a ½ vejce vyšleháme do pěny. Postupně přimícháme obě mouky, prášek do pečiva a skořici. Směs důkladně promícháme a v mikrotenovém sáčku necháme přes noc chladit v lednici. Druhý den těsto rozválíme na asi 3 mm široký plát a vykrojíme kytičky (může být i jiný tvar). Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 8-10 minut.

Ořechové kuličky
Suroviny na 13 ks:

40 g kokosové mouky
80 g mandlové mouky
20 g čekankového sirupu
½ vaječného bílku
½ čajové lžičky vanilkového aroma
špetka soli
hranolky mandlí na ozdobení

Postup:

Bílek vyšleháme se špetkou soli dotuha, poté do něj zašleháme čekankový sirup a vanilkové aroma. Postupně vmícháme obě mouky. Navlhčenýma rukama vytvarujeme kuličky, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Každou kuličku ozdobíme hranolkem mandle. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 10-12 minut.

Linecké kytičky
Suroviny na 20 ks:

125 g mandlové mouky
25 g kokosové mouky
15 g čekankového sirupu
50 g másla
20 g lučiny
½ vaječného žloutku
50 g 100% meruňkové pasty
špetka soli
plátky mandlí na ozdobení

Postup:

Máslo, čekankový sirup a ½ žloutku vyšleháme do pěny. Postupně přimícháme i zbytek surovin kromě meruňkové pasty. Směs důkladně promícháme a v mikrotenovém sáčku necháme přes noc chladit v lednici. Druhý den těsto rozválíme na asi 2 mm široký plát a vykrojíme kytičky (může být i jiný tvar). Na polovinu kytiček přitiskneme plátek mandle. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C 10–12 minut. Cukroví necháme vychladnout a poté slepujeme meruňkovou pastou vždy dvě kytičky k sobě.

Všechno výše uvedené cukroví je specifické tím, že obsahuje minimální množství sacharidů, avšak množství tuků je v něm celkem vysoké. Je to způsobeno tím, že místo klasické pšeničné mouky jsou v něm použity mouky z ořechů a mandlí, které jsou bohaté na tuky, ovšem na tuky zdraví prospěšné. Tyto tuky obsahují vysoké množství nenasycených mastných kyselin, které mají blahodárný vliv na zdraví člověka (více zde: https://www.cukrovka.cz/co-jsou-tuky). Stejně jako u ostatních dezertů (a nejen dezertů) by měl být diabetik i v tomto případě obezřetný a vyhnout se konzumaci velkého množství. 

Tabulka nutričních hodnot:

 

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

3 ks skořicových kytiček

780

2,1

17,7

4,2

3,3

3 ks ořechových kuliček

638

4,6

11

6,2

8,8

3 ks lineckých kytiček

919

8

18

5,7

4,8

Další článek Předchozí článek