Vánoční cukroví bez cukru
Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary
Vloženo: 2. 3. 2020
Skořicové kytičky
Suroviny na 20 ks:
85 g mandlové mouky
40 g para-ořechové mouky
20 g čekankového sirupu
50 g másla
½ vejce
2 g prášku do pečiva
1 čajová lžička mleté skořice
Postup:
Máslo, čekankový sirup a ½ vejce vyšleháme do pěny. Postupně přimícháme obě mouky, prášek do pečiva a skořici. Směs důkladně promícháme a v mikrotenovém sáčku necháme přes noc chladit v lednici. Druhý den těsto rozválíme na asi 3 mm široký plát a vykrojíme kytičky (může být i jiný tvar). Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 8-10 minut.
Ořechové kuličky
Suroviny na 13 ks:
40 g kokosové mouky
80 g mandlové mouky
20 g čekankového sirupu
½ vaječného bílku
½ čajové lžičky vanilkového aroma
špetka soli
hranolky mandlí na ozdobení
Postup:
Bílek vyšleháme se špetkou soli dotuha, poté do něj zašleháme čekankový sirup a vanilkové aroma. Postupně vmícháme obě mouky. Navlhčenýma rukama vytvarujeme kuličky, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Každou kuličku ozdobíme hranolkem mandle. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 10-12 minut.
Linecké kytičky
Suroviny na 20 ks:
125 g mandlové mouky
25 g kokosové mouky
15 g čekankového sirupu
50 g másla
20 g lučiny
½ vaječného žloutku
50 g 100% meruňkové pasty
špetka soli
plátky mandlí na ozdobení
Postup:
Máslo, čekankový sirup a ½ žloutku vyšleháme do pěny. Postupně přimícháme i zbytek surovin kromě meruňkové pasty. Směs důkladně promícháme a v mikrotenovém sáčku necháme přes noc chladit v lednici. Druhý den těsto rozválíme na asi 2 mm široký plát a vykrojíme kytičky (může být i jiný tvar). Na polovinu kytiček přitiskneme plátek mandle. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C 10–12 minut. Cukroví necháme vychladnout a poté slepujeme meruňkovou pastou vždy dvě kytičky k sobě.
Všechno výše uvedené cukroví je specifické tím, že obsahuje minimální množství sacharidů, avšak množství tuků je v něm celkem vysoké. Je to způsobeno tím, že místo klasické pšeničné mouky jsou v něm použity mouky z ořechů a mandlí, které jsou bohaté na tuky, ovšem na tuky zdraví prospěšné. Tyto tuky obsahují vysoké množství nenasycených mastných kyselin, které mají blahodárný vliv na zdraví člověka (více zde: https://www.cukrovka.cz/co-jsou-tuky). Stejně jako u ostatních dezertů (a nejen dezertů) by měl být diabetik i v tomto případě obezřetný a vyhnout se konzumaci velkého množství.
Tabulka nutričních hodnot:
|
Energie (kJ) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
Bílkoviny (g) |
Vláknina (g) |
3 ks skořicových kytiček |
780 |
2,1 |
17,7 |
4,2 |
3,3 |
3 ks ořechových kuliček |
638 |
4,6 |
11 |
6,2 |
8,8 |
3 ks lineckých kytiček |
919 |
8 |
18 |
5,7 |
4,8 |