Encyklo
Glykémie
Glykémie = koncentrace (hladina) glukózy v krvi. Je udržována v poměrně stálém rozmezí, protože přísun cukrů je důležitý pro řadu orgánů, zejména mozek. Na řízení glykémie se podílejí hormony pankreatu a nadledvin. Inzulin ji snižuje, zatímco glukagon, glukokortikoidy, adrenalin ji zvyšují, stejně tak jako sympatické nervy (uplatňuje se např. u stresu, kdy je třeba zabezpečit dodání energie všem…
Číst více
Glykosurie
Glykosurie je množství cukru (glukózy) v moči. Stanovení glykosurie lze provádět buď v laboratoři, nebo i doma pomocí vizuálních proužků. Měření glukózy v moči je ovšem pouze orientační a nelze jej použít k stanovení diagnózy diabetu ani pro sledování jeho stavu. Znalost hodnot glukózy v moči nepřináší žádné zásadní informace o stavu pacienta a nemá souvislost s hodnotou glykemie, pokud její…
Číst více
Glykovaný hemoglobin (HbA1c)
Glykovaný hemoglobin (HbA1c, též zvaný dlouhý cukr či zpětný cukr) vzniká tak, že se glukóza váže na hemoglobin (krevní barvivo) červených krvinek a zůstanetak navázaná po dobu jejich života, což je zhruba 90 dní. Glykovaný hemoglobin je jedním z nejdůležitějších parametrů kompenzace diabetu, protože odráží hodnoty glykémie za posledních 4-6 týdnů a jeho hodnota nesouvisí s aktuální hladinou…
Číst více