Encyklo

A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Charcotova osteoartropatie (Charcotova noha, CHO)

Charcotova osteoartropatie (Charcotova noha, CHO) je chronické, progresivní neinfekční onemocnění kostí a kloubů. Vzniká důsledkem těžší diabetické neuropatie, a to jak autonomní, tak periferní. Onemocnění se v akutním stadiu projevuje zejména otokem , zarudnutím a zvýšením kožní teploty postižené nohy. Při podezření na CHO je nezbytné specializované podiatrické vyšetření – zejména průkaz…

Číst více

Chléb a pečivo

Mlýnské a pekárenské výrobky jsou bohatým zdrojem komplexních sacharidů, zejména tmavé druhy chleba, celozrnné pečivo a pečivo obohacené vlákninou. Celozrnné pečivo má sice energetickou hodnotu srovnatelnou s bílým pečivem, ale kvůli vysokému obsahu, minerálů (hořčík, vápník) a vitamínů a nižšímu glykemickému indexu a menšímu pocitu nasycení se v diabetické dietě upřednostňuje. Stejně tak vhodné…

Číst více

Cholesterol

Cholesterol je látka tukové povahy, patřící mezi steroidy, obsažena ve všech živočišných tkáních. Je to jedna se složek krevních tuků. Cholesterol potřebuje lidský organismus pro tvorbu hormonů a vitamínu D. Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky, důležitý je také při tvorbě buněčných membrán. Rozlišujeme cholesterol exogenní = vnějšího původu (čili z potravy) a endogenní = vnitřního původu …

Číst více

Chrom

Chrom je stříbrolesklý tvrdý kov, chemicky mimořádně odolný, patřící mezi minerální látky a stopové prvky. V lidském tělě má význam pro metabolizmus sacharidů a lipidů tím, že zesiluje účinek inzulinu, pomáhá stabilizovat hladinu krevních tuků a tlumí chuť na sladké potraviny. Farmaceutické přípravky s obsahem chromu se využívají jako doplňová léčba ke kontrole tělesné hmotnosti. Z potravin…

Číst více