Encyklo
Obvod pasu
Rozměr používaný k určení míry rizika kardiovaskulárních a metabolických zdravotních komplikací. Vyjadřuje totiž nejlépe množství tukové tkáně v oblasti břicha, která podstatně přispívá ke vzniku inzulínové rezistence, metabolického syndromu a diabetu. Měří se v polovině vzdálenosti mezi spodním okrajem dolního žebra a horním okrajem pánevní kosti.
Číst více
Odlehčení
Odlehčení nohy patří k nejdůležitějším způsobům léčby syndromu diabetické nohy. Vysoký plantární tlak (tlak působící na plosku nohy) je totiž klíčovým faktorem podílejícím se na vzniku ulcerací. Mezi faktory přispívající k nadměrnému plantárnímu tlaku u diabetiků patří např. kostní výčnělky, deformity kloubů, hyperkeratózy (otlaky), nevhodná obuv, chůze naboso, limited joint mobility atd. Každé…
Číst více
Operace
Před operací osob s diabetem je důležité posoudit závažnost diabetických komplikací, zejména ischemické choroby srdeční, autonomní neuropatie a diabetické nefropatie. V období před operací je zvýšená potřeba častých laboratorních kontrol, zvláště glykemie, a nutnost předejít jak hypoglykémii, tak hyperglykémii. Operace a anestézie (uspání) mají významné metabolické účinky, které se…
Číst více
Orální glukózový toleranční test (oGTT)
Orální glukózový toleranční test (oGTT) slouží k stanovení diagnózy diabetu či porušené glukózové tolerance. Spočívá ve vypití sladkého roztoku s obsahem 75g glukózy a následném změření hladiny krevního cukru (glykemie) po jedné a dvou hodinách. Test se má provádět ráno po 10-16 hodinovém lačnění. Normální hodnota po 2 hodinách je nižší než 7,8 mmol/l. V současné době se používání oGTT…
Číst více
Osteomelitida
Osteomyelitida je zánět kostní dřeně způsobený bakteriemi, který vzniká buď endogenně (šířením krví ze zánětlivých ložisek v těle) nebo exogenně (zanesením infekce do rány nebo ulcerace např. při syndromu diabetické nohy). Akutní průběh osteomyelitidy je charakterizován vysokou horečkou, celkovou schváceností a bolestmi postižené kosti. Zánět se může kostí šířit a postihnout sousední kloub nebo…
Číst více