Lipidy (tuky)
Lipidy = tuky, jedna ze 3 základních složek lidské výživy, spolu s proteiny a sacharidy. Mezi lipidy patří triacylglyceroly (hlavní zásobárna energie), mastné kyseliny (zdroj energie např. pro svaly včetně srdce), fosfolipidy (obsaženy zejm. v buněčných membránách) a cholesterol
a z něj odvozené látky. Charakteristickou vlastností lipidů je nerozpustnost ve vodě, v krvi jsou proto přenášeny speciálními částicemi, tzv. lipoproteiny. Lipidy jsou energeticky nejbohatší složkou potravy a jsou důležité pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K). K jejich trávení je třeba žluči a enzymu lipázy.
V dietě by měly lipidy tvořit asi 30% celkové přijaté energie, se zastoupením nasycených i nenasycených mastných kyselin. v praxi se jedná o omezení spotřeby sádla, másla, tučného masa a uzenin, tučných sýrů, smetanových jogurtů, plnotučného mléka a vajec a jejich nahrazení nízkotučnými variantami, libovým masem, drůbeží a rybami. Nadměrný přívod tuků má za následek obezitu a je rizikovým faktorem pro vznik aterosklerózy.