A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Chléb a pečivo

Mlýnské a pekárenské výrobky jsou bohatým zdrojem komplexních sacharidů, zejména tmavé druhy chleba, celozrnné pečivo a pečivo obohacené vlákninou. Celozrnné pečivo má sice energetickou hodnotu srovnatelnou s bílým pečivem, ale kvůli vysokému obsahu, minerálů (hořčík, vápník) a vitamínů a nižšímu glykemickému indexu a menšímu pocitu nasycení se v diabetické dietě upřednostňuje. Stejně tak vhodné jsou v přiměřeném množství cereálie (produkty z obilovin jako např. ovesné vločky, müsli apod., ovšem pozor na obsah přidaného cukru!), grahamové a sojové rohlíky. V rámci jedné porce jídla by měl diabetik sníst maximálně 1 krajíc chleba nebo 1 ks pečiva tj. 100-150 gramů. Jídelníček diabetika by měl zcela postrádat pečivo obsahující tuk – buchty, koláče, linecké čajové sušenky apod. U osob s celiakií je nezbytné vyvarovat se všech mlýnských a pekárenských produktů obsahujících lepek.

Charcotova osteoartropatie (Charcotova noha, CHO) Cholesterol