Chrom
Chrom je stříbrolesklý tvrdý kov, chemicky mimořádně odolný, patřící mezi minerální látky
a stopové prvky. V lidském tělě má význam pro metabolizmus sacharidů a lipidů tím, že zesiluje účinek inzulinu, pomáhá stabilizovat hladinu krevních tuků a tlumí chuť na sladké potraviny. Farmaceutické přípravky s obsahem chromu se využívají jako doplňová léčba ke kontrole tělesné hmotnosti. Z potravin bohatých na chrom lze uvést především melasu
a přírodní hnědý cukr, červenou řepu, lesní plodiny, kvasnice a pivo. Poměrně velké množství chrómu je obsaženo v mase (zejména hovězím), celozrnných výrobcích, šťávě z citrusových plodů (zvláště grapefruitu), zelených fazolích
a brokolici. V prodávaných potravinových doplňcích se obvykle používá organická sloučenina pikolinát chromitý. Snížené množství chrómu v těle může vést ke zhoršené toleranci glukózy. WHO odporučuje u pacientů
s diabetem 2. typu zvýšit denní příjem chromu na 125-200 μg, aby bylo dosaženo pozitivního účinku na metabolismus glukózy a lipidů. Některé studie doporučují i vyšší dávky (400 – 600 μg), neměla by se překročit dávka 1000 μg.