Cukrovka a sladkosti: Jak mohou pomoci sladidla?

Autor:
redakce

Pracoviště:

Vloženo: 16. 1. 2019


Žádný diabetik se nemusí vzdávat chuti na sladké, byť je to jeden z rozšířených mýtů. Jen je třeba o něco více přemýšlet nad tím, co, kolik a jak často jíte. Pomáhají také náhradní sladidla, která zajišťují mnohem vyšší sladivost při mnohem nižším množství cukru a kalorií.

Chuť na sladké v sobě máme zakódovanou a zapovězená rozhodně není ani diabetikům. S cukrem a sladkými pokrmy by se mělo v jídelníčku obecně šetřit, ať trpíte cukrovkou, nebo ne. Ale jednou za čas zhřešit sladkým? To si může dovolit každý. Díky existenci náhradních sladidel je takový hřích i dostupnější.

V čem je problém a jak si pomoci?

Hlavním problémem u člověka s cukrovkou je monitoring hladiny cukru (glukózy) v krvi. Neměla by dramaticky kolísat a nabývat vysokých hodnot (hyperglykémie), protože slinivka nepracuje, jak má, a inzulin regulující hladinu cukru v krvi není produkován tak, jako u zdravého člověka. Proto je třeba ho tělu dodávat uměle a proto je potřeba kontrolovat příjem jednoduchých cukrů (glukóza, fruktóza, sacharóza).

K šetrnému příjmu jednoduchých cukrů, které nejčastěji stojí za sladkostí potravin a jídel, slouží nejen diabetikům takzvaná náhradní sladidla. Látky, které mají mnohem vyšší sladivost než cukr a dokáží ho nahradit, nebo mu alespoň pomoci. Tak aby jeho příjem byl výrazně nižší a výkyv glykémie nepatrný.

Sladidla tabletová a sypká

Pro sladidla ve formě tablet platí, že přijímaná množství jednoduchého cukru i kalorií jsou ve srovnání s cukrem naprosto minimální. Jedna tabletka sladidla osladí jako jedna kostka cukru (například u sladidel ze stévie, sacharinu, sukralózy nebo aspartamu), příjem cukru je tak možné díky tabletovým sladidlům mnohonásobně snížit. Zatímco jedna kostka cukru váží 4 gramy, jedna tabletka například sladidla Irbis ho obsahuje do 70 miligramů. Jinými slovy – stejnou dávku jednoduchých cukrů jako z jedné kostky cukru bychom přijali z 57 tablet sladidla!

Náhradní sladidla jsou zkrátka mnohonásobně sladivější a jejich další výhodou je, že jejich glykemický index je naopak mnohem nižší. Vysoký glykemický index potraviny přitom stojí za velkým nárůstem hladiny glukózy v krvi, zatímco když je nízký, hladina cukru v krvi nestoupá (nebo ne tak rychle). Proto se sladidla diabetikům hodí, i když mnohdy obsahují také jednoduché cukry, například fruktózu. To je případ zejména sypkých sladidel vhodných na pečení. Hlavní rozdíl je ale v tom, že je-li přítomné i sladidlo, stačí prášku použít mnohem méně. Například Irbis Aspartam Sweet je 3x sladší než cukr, což jednoduše znamená mnohem nižší použité množství při ještě menší kalorické hodnotě.

Trpíte-li tedy cukrovkou a chcete do svého jídelníčku zařadit sladké, můžete využít pomoci sladidel na bázi stévie, sacharinu, sukralózy nebo třeba aspartamu. V tabletách, které se hodí například ke slazení teplých i studených nápojů, nebo v sypké formě, která se hodí třeba na pečení nebo zavařování. Doporučit můžeme značku Irbis, za jejíž výrobou stojí společnost VITAR, tradiční český výrobce vitaminových doplňků.