Cukrovka (diabetes mellitus) a léčba warfarinem
Pracoviště: StefaMed, s.r.o.
Vloženo: 14. 5. 2018
Poznámka: Článek je součástí tvořící se rubriky Životospráva (výživa a životní styl)
Léčba diabetu je závislá, kromě užívání léků, také na zdravém životním stylu. To znamená, že bychom měli cvičit alespoň 3x týdně, jíst dostatek celozrnných výrobků, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny. Při léčbě warfarinem (Warfarin Orion a PMCS) je ale občas doporučováno omezit či dokonce vyřadit především listovou zeleninu. Listová zelenina obsahuje vysoký podíl vitamínu K, který je antagonista warfarinu. To znamená, že při vysokém příjmu vitamínu K se snižuje účenek warfarinu a tedy i jeho antikoagulační - protisrážlivá aktivita.
Vzniklé obavy z konzumace zeleniny při užívaní warfarinu mohou vést i k jejímu úplnému vyřazení (a nahrazení potravinami kaloričtějšími). To vede k nárůstu hmotnosti a zhoršení kompenzace cukrovky.
Chybějící vláknina může být důvodem zácpy, zvýšeného cholesterolu i glykemie. To vše se může vystupňovat až do infarktu myokardu či cévní mozkové příhody.
Vitamin K
Doporučená denní dávka vitamínu K pro muže nad 18 let je 120 µg. Pro ženy nad 18 let 90 µg.
Doporučená denní dávka by neměla přesáhnout 250 µg.
Vitamin K pomáhá vstřebávat vápník, díky čemuž působí proti řídnutí kostí. Podporuje funkce ledvin, srdce a je nezbytný pro správnou činnost jater. A je nezbytným faktorem ovlivňující srážení krve.
Hlavní zdrojem vitaminu K je listová zelenina. Vitamin K ale najdeme i v luštěninách, ovoci, v rostlinných olejích a mase. V lidském organizmu je ve značné míře produkován střevní mikroflórou.
Hladina vitaminu K se monitoruje pomocí vyšetření krevní srážlivosti INR neboli Quick. Na základě tohoto vyšetření se upravuje dávkování warfarinu. Na začátku léčby se INR kontroluje každý týden, poté asi 1x měsíčně. Hodnoty INR by se měli nejčastěji pohybovat mezi hodnotami 2,0 - 3,0. Riziko krvácení se významně zvyšuje u INR nad 5. |
Současné doporučení při léčbě warfarinem
- Konstantní příjem vitamínu K
Zelenina je důležitou součástí racionální, redukční i diabetické stravy. Doporučuje se konzumovat až 400 g zeleniny (čerstvé i tepelně upravené) za den. Zelenina, kromě vitaminu K, obsahuje i další důležité látky, které mají vliv v prevenci kardiovaskulárních i nádorových onemocnění.
Proto je důležité konzumovat zeleninu pravidelně 5x denně a vždy ve stejném množství. Díky tomu docílíme konstantní hladiny vitaminu K v našem organismu.
Pozor! Zvláště nebezpečné je vyloučit vitamin K z diety na několik dní a poté jíst potraviny s jeho vysokým obsahem. Hladina INR bude nevyrovnaná. To může vést ke krvácivým komplikacím.
- Znalost hlavních zdrojů vitamínu K
V tabulce níže se můžeme seznámit s množstvím vitaminu K v různých potravinách. Aby byl příjem vitaminu konstantní, je třeba nekonzumovat těchto potravin velké množství.
Například: Každý den si dopřejeme 1 porci zeleniny obsahující vysoké množství vitamínu a ostatní porce budeme doplňovat zeleninou se středním a nízkým množstvím vitamínu.
Potraviny s nízkým obsahem vitaminu K: mrkev, celer, petržel, ředkvičky, rajčata, okurky, papriky, brambory a houby.
Obsah vitaminu K v potravinách zásadně kolísá podle faktorů, které nelze ovlivnit (zralost dané potraviny, podle způsobu skladování, podle používaného krmiva zvířat apod.). Také způsob úpravy potraviny může množství vitaminu K zvýšit – například kvasný proces (kysaná zelenina, kysané zelí).
Kvašené zelenině je lépe se vyhnout úplně nebo ji konzumovat opravdu v malém množství.
Například: Knedlo-zelo-vepřo není vhodné při léčbě antikoagulanty konzumovat. Polévku se sníženým množství kysaného zelí si ale občas dopřát můžeme. Je ale nutné nezapomenout ji započítat do denního příjmu vitamínu K.
- Rozdíl v porcích potravin bohatých na vitamin K
Některé bohaté zdroje na vitamín K běžně konzumujeme jen v nepatrném množství (petrželka, kopr, řeřicha, zelený čaj apod.)Proto není třeba se takových potravin obávat a lze je v běžném množství konzumovat (dochucování, zdobení, 1 šálek zeleného čaje denně)
- Spolupráce s lékařem
V případě, že užíváme léky na ředění krve dlouhodobě a rozhodneme se pro změnu životního stylu či redukci hmotnosti (a tím zvýšit konzumaci zeleniny), je namístě sdělit to svému lékaři. Ten podle současných hodnot INR individuálně upraví dávkování léku.
- Vegetariáni a vegani
Obsah vitamínu K v potravě by si měli hlídat především lidé, co se stravují alternativním způsobem (vegetariáni a vegani). Zde je riziko, že budou mít vyšší příjem vitaminu K než je obvyklé. V takovém případě je lépe navštívit nutričního terapeuta či ošetřujícího lékaře.
- Alkohol zvyšuje účinek warfarinu
Nedoporučuje se konzumovat více jak jednu porci alkoholu denně. To je například 200ml vína nebo 500ml piva. Toto doporučení je shodné s dietou diabetickou.
Účinek warfarinu také zvyšuje horečka, průjem a náhlé snížení tělesné hmotnosti.
Obsah vitaminu K v potravinách
Zelenina |
||
potravina |
Množství (ml/hrníček) |
Vitamín K (µg) |
Kapusta kadeřavá, syrová, nasekaná |
250/1 |
578 |
Kapusta kadeřavá, vařená |
125/ 0,5 |
561 |
Špenát, vařený |
125/0,5 |
469 |
Špenát, syrový |
250/1 |
153 |
Pampeliška zelená, syrová, krájená |
250/1 |
452 |
Kapusta hlávková, vařená |
125/0,5 |
442 |
Kapusta hlávková, syrová, nasekaná |
250/1 |
194 |
Červená řepa, vařená |
125/0,5 |
368 |
Červená řepa, syrová |
250/1 |
161 |
Mangold, syrový, nasekaný |
250/1 |
315 |
Mangold, vařený |
125/0,5 |
303 |
Brukev řepák vodnice, vařená |
125/0,5 |
280 |
Petržel, syrová |
60/ 0,25 |
260 |
Brokolice Raab/Rapini, vařená |
125/0,5 |
169 |
Salát, jarní směs, syrový |
250/1 |
154 |
Čekanka listová, syrová, nasekaná |
250/1 |
122 |
Růžičková kapusta, vařená |
4 hlavičky |
118 |
Brokolice, vařená |
125/0,5 |
116 |
Brokolice, syrová |
250/1 |
94 |
Červená čekanka, syrová, nasekaná |
250/1 |
103 |
Hlávkový, římský a ledový salát, syrový, krájený |
250/1 |
103 |
Potočnice lékařská, sekaná |
250/1 |
90 |
Hlávkové zelí, vařené, sekané |
125/0,5 |
86 |
Hlávkové zelí, syrové, sekané |
250/1 |
56 |
Zelí kysané |
250/1 |
30-380 |
Římský salát, syrový |
250/1 |
61 |
Jarní nebo kuchyňská cibule, syrová, sekaná |
60/0,25 |
55 |
Chřest, vařený |
6ks |
46 |
Konzervovaná zelenina, mix |
-/1 |
30 |
Ovoce |
||
potravina |
Množství (ml/hrníček) |
Vitamín K (µg) |
Kiwi |
1ks větší |
37 |
Rebarbora, vařená |
125/0,5 |
27 |
Borůvky |
125/0,5 |
22 |
Avokádo |
½ ovoce |
21 |
Luštěniny |
||
Potravina |
Množství (hrneček/gramy) |
Vitamín K (µg) |
Fazolové výhonky, syrové |
0,5 |
70 |
Sojové boby, vařené |
1 |
33 |
Miso pasta |
0,5 |
40 |
Natto (fermentovaný sojový sýr) |
1(175g) |
40 |
Fazole, syrové |
1(184g) |
35 |
Hrášek, syrový |
1(197g) |
30 |
Cizrna, syrová |
1(200g) |
18 |
Fazole mungo, syrové |
1(207g) |
19 |
Maso a masné výrobky |
||
Potravina |
Množství (gramy) |
Vitamín K (µg) |
Vepřová játra |
75g |
66 |
Klobása (vepřová, telecí) |
75g |
53 |
Tuňák v oleji |
75g |
33 |
Hovězí maso syrové |
100g |
0,1 |
Kuřecí maso syrové |
100g |
2,38 |
Zdroje:
British Columbia: HealthLinkBC [online]. 03.12.2014, , 5 [cit. 2018-05-10]. Dostupné z: https://www.healthlinkbc.ca/hlbc/files/healthyeating/pdf/food-sources-vitamin-k.pdf
INRTracker [online]. [cit. 2018-05-10]. Dostupné z: http://inrtracker.com/
Obilné výrobky
Tato skupina obsahuje velmi nízké množství vitaminu K. Je to asi 1 – 11mikrogramů na 100g potraviny.
Mléko a mléčné výrobky
Tato skupina obsahuje velmi nízké množství vitaminu K. Je to asi 3,2 mikrogramů na 100g potraviny.
Vejce
Vitamín K je obsažen pouze ve vaječném žloutku. Doporučuje se konzumovat 1 ks za den.
Tuky
Z tuků je vhodné preferovat olej řepkový či slunečnicový. Olivový a sojový olej obsahují vyšší množství vitaminu K. Záleží ale také na celkovém zkonzumovaném množství.
Nápoje
Je třeba omezovat zelený, kopřivový a pampeliškový čaj na 1-2 porce denně.
Vitamínové doplňky
Je třeba dbát zvýšené pozornosti při užívání některých vitamínových doplňků. Některé z nich mohou obsahovat až 50 µg vitamínu K v denní dávce.