Domácí hamburger
Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary
Vloženo: 14. 4. 2018
Suroviny na 1 porci:
1 ks vícezrnné bulky (můžete použít také proteinovou celozrnnou bulku – viz recept níže)
80 g libové hovězí kýty
½ vejce
cca 5 g strouhanky
cca 5 g mouky
10 g kečupu
7 g dijonské hořčice
10 g červené cibule
10 g listových salátů
30 g rajčete
sůl, pepř
Postup:
Hovězí maso si najemno umeleme, přidáme vejce (na 1 porci vychází polovina vejce), sůl a pepř a promícháme. Poté podle potřeby přidáme trochu mouky a strouhanky a vytvarujeme placku, kterou nasucho opečeme na nepřilnavé pánvi. Rozkrojíme housku, jednu stranu pomažeme kečupem, druhou hořčicí. Na kečup dáme na proužky pokrájenou cibuli a na ni položíme opečené maso. Na maso položíme silnější plátek rajčete a navrch dáme listové saláty (já použila rukolu a little gem salát). Přiklopíme druhou půlku housky pomazanou hořčicí.
Tabulka nutričních hodnot:
|
Energie (kJ) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
Bílkoviny (g) |
Vláknina (g) |
1 porce |
1608 |
38 |
13 |
28 |
3 |
1 hamburger z McDonalds |
1594 |
45 |
13,2 |
19,5 |
3 |
V tabulce výše jsme porovnali náš hamburger s hamburgerem z McDonalds.
Energetická hodnota obou hamburgerů je téměř shodná, ovšem z pohledu složení, hmotnosti či kvality obou hamburgerů srovnáváme nesrovnatelné. Náš hamburger váží zhruba 250 g, zatímco ten z McDonalds pouze 150 g. V našem je také čerstvá zelenina a dále poctivé hovězí maso s vejcem, tedy zaručeně více bílkovin s mnohem vyšší kvalitou. Obsah tuku je v našem výrobku na 100 g rozhodně nižší a kvalitativně lepší (oproti několikrát přepálenému tuku ve fastfoodu). A v neposlední řadě si sami určíme, jaký obsah soli bude náš hamburger mít, kdežto přesolený hamburger z fastfoodu jen rozdráždí naše chuťové buňky, což má mnohdy za následek, že jeden hamburger jednoduše nestačí.