Hovězí maso na houbách s rýží
Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary
Vloženo: 19. 3. 2018
Suroviny na 5 porcí:
500 g libové hovězí kýty
500 g mražených hub (lze též použít předem uvařené či sušené houby)
150 g cibule
30 ml oleje
150 g syrových brambor (na zahuštění)
225 g rýže basmati (neuvařené)
sůl, pepř
Postup:
Na oleji si dozlatova osmahneme najemno pokrájenou cibuli a poté k ní přidáme na kostky pokrájené maso, které necháme ze všech stran hezky orestovat. Celý základ osolíme a opepříme a poté zalijeme vodou. Dusíme do změknutí masa. Jakmile je maso měkké, vložíme mražené houby a ještě chvilku povaříme. Nakonec přidáme oloupané, najemno nastrouhané brambory, které necháme za občasného míchání rozvařit, a tak omáčku zahustíme. Podáváme s uvařenou basmati rýží.
Tabulka nutričních hodnot:
Energie (kJ) | Sacharidy (g) | Tuky (g) | Bílkoviny (g) | Vláknina (g) | |
5 porcí | 7842 | 215 | 44 | 145 | 27 |
1 porce | 1568 | 43 | 9 | 29 | 5 |
1 porce klasicky vařeného hovězího na houbách s knedlíkem | 2833 | 59 | 24 | 52 | 2 |
V tabulce výše můžeme vidět porovnání klasicky vařeného pokrmu podávaného se třemi houskovými knedlíky a naší omáčky zahuštěné pouze bramborou a podávané s basmati rýží. S naším pokrmem jsme ušetřili téměř polovinu energie. Rýže ve srovnání s knedlíky obsahuje mnohem méně kilojoulů a mnohem více cenných látek (od minerálních až po důležitou vlákninu) a navíc je mnohem lépe stravitelná. Přednost dáváme rýži basmati před oblíbenou jasmínovou, a to z důvodu polovičního glykemického indexu.
Na tomto receptu lze vidět, že ani omáček není třeba se zcela vzdát, jen je důležité naučit se je správně vařit.