Glukometr
Přístroj na měření glykemie nejčastěji pomocí tzv. self-monitoringu. Diabetik si tak může díky znalosti své aktuální glykémie přizpůsobovat dávky inzulínu a tak správnou kompenzací diabetu předcházet pozdním komplikacím. Druhy přístrojů se navzájem liší principem měření
a množstvím krve, které je ke stanovení zapotřebí (obvykle několik mikrolitrů krve). Pro získání tohoto množství krve se používají konečky prstů (nejlépe při vpichu do zevního okraje špičky prstu - ne tedy do jeho bříška ani do okolí nehtového lůžka). Prsty jsou však dosti citlivé
a pravidelné píchání do prstů je nepříjemné a ztěžuje provádění běžných každodenních činností. K téměř bezbolestnému odběru lze použít lancetu. Většina moderních glukometrů již umožňuje odběr i z jiných, tzv. alternativních míst. (např. předloktí, kde je odběr mnohem méně bolestivý). K měření glykemie je kromě glukometru zapotřebí testovací proužek, který je napuštěn chemickou látkou a při styku s krevním cukrem dojde k oxidačně-redukční reakci. K proužku jsou připojeny elektrody, které detekují výsledný náboj a podle něj vypočítávají odpovídající hodnotu glykémie.