Hořčík (magnesium)
Hořčík (lat. magnesium) je jedním z minerálů nezbytných pro správný chod našeho organizmu. Dostatek hořčíku v potravě je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů ale i pro uvolňování energie z glukózy a pro správnou stavbu kostí. Udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí infarktu myokardu a poruch srdečního rytmu. Jeho nedostatek se projevuje podrážděností, nespavostí, náladovostí, špatným trávením, bušením srdce nebo arytmiemi a sklonem ke křečím. Přirozenými zdroji hořčíku jsou banány (POZOR, do diabetické diety obvykle nepatří!), mandle, ořechy, tmavá listová zelenina, obilí a celozrnné pečivo. Uvádí se, že průměrný příjem hořčíku v potravě by měl činit asi 300-400 mg denně. Až 20-25% diabetiků, zejména špatně kompenzovaných nebo
s autonomní neuropatií či s autoimunitním postižením, může mít sníženou hladinu hořčíku a jeho doplnění formou potravy nebo ve formě tablet je žádoucí.