A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Mléko a mléčné výrobky

Mléko je produkt mléčných žláz samic savců, který se konzumuje v tekutém stavu (u nás i ve světě nečastěji mléko kravské) nebo se dále zpracovává na mléčné výrobky jako jsou smetana, máslo, jogurt, sýr, sýrovina, syrovátka, laktóza, sušené mléko a mnoho jiných potravinových přísad a průmyslových produktů.. Mléko a mléčné výrobky jsou zejména důležitým zdrojem bílkovin (proteinů) a vápníku. Pro diabetiky s nadváhou nebo . obezitou se doporučuje konzumace odstředěného nebo polotučného mléka, jogurtů s nízkým obsahem tuku (do 3 % tuku) a nízkotučný tvarohů. Z jídelníčku se naopak doporučuje vypustit smetanu a výrobky smetanou obohacené, tučné sýry a dávat spíše přednost sýrům se sníženým obsahem tuku (do 30 % tuku v sušině). Konzumace kravského mléka se nedoporučuje u dětí do 6 měsíců v rámci prevence diabetu 1. typu. Kojenci produkují enzym laktázu, který štěpí mléčný cukr laktózu. Tvorba laktázy u lidí v dospělosti klesá (podle etnického původu), v mnoha případech do té míry, že se laktóza stane nestravitelná. Lidé, kteří nemohou trávit mléko s obsahem laktózy trpí tzv. laktózovou intolerancí, která může způsobovat bolesti břicha, průjmy, nadýmání a další zažívací potíže.

Minerální látky mmol/l vs. mg/dl