Náhradní sladidla - zavařování okurek

Autor:
redakce

Pracoviště:

Vloženo: 2. 3. 2018


Spolu s redakcí časopisu Zahrádkář porovnávala společnost F&N dodavatelé, s.r.o. (FAN sladidla) v letech 2005 - 2007 množství vzorků zaslaných čtenáři tohoto časopisu.
Vítězné recepty z uskutečněných ročníků naleznete níže:

Při výběru těch nejlepších okurek, nakládaček, byly hodnoceny tyto parametry (barva a vzhled plodu, vzhled nálevu, konzistence, vůně, chuťa celkový vzhled).

Nálev 1

3,5 l vody
1 l octa
36 dkg cukru
28 tabletek sladidla FAN Sacharin
20 dkg soli
20 kuliček pepře
20 kuliček nového koření
5 hřebíčků
hořčičné semínko dle chuti

Postup:
Vše svaříme, do každé sklenice vložíme snítku kopru, na kolečka nakrájenou mrkev a cibuli. Naskládáme menší okurky a zalijeme zchladlým nálevem. Sterilujeme ve velkém hrnci, cca. 10 - 15 minut.

Nálev 2

1,75 l vody
0,5 l octa
1 ks Deka (100 g)
65 tabletek sladidla FAN Sacharin

Do sklenice:
hořčičné semínko - půl kávové lžičky na sklenici
koriandr - čtvrt kávové lžičky na sklenici
hřebíček - jeden na sklenici
nové koření - 1 kulička na sklenici
pepř - 2 kuličky na sklenici
rozlámaný bobkový list - 3 malé kousky na sklenici
kopr
vinný list
mrkev
křen
cibule

Postup:
Do vody s octem vsypeme Deko, přidáme 65 tablet sacharinového sladidla a povaříme 5 minut. Nálev necháme vychladnout. Do sklenic (asi 7 - 8 ks) naskládáme hořčičné semínko, koriandr, hřebíček, nové koření, pepř, bobkový list a kopr podle chuti. Déle 4 kolečka mrkve, 3 kolečka křenu, 5 koleček cibule a jeden vinný list. Naskládáme okurky a zalijeme zchladlým nálevem.

Sterilujeme cca. 10 - 15 minut, podle velikosti okurek.

TIP: Čím chladnější nálev, tím zelenější barva okurek. Pokud budeme sterilovat při pouze 80oC a kratší dobu, měli bychom dosáhnout křupavějších okurek.

Nálev 3

1,6 l vody
0,6 l octa
6 dkg soli
43 tablet sladidla FAN Sacharin
1/4 lžíčky nového koření
1/2 lžíčky celého pepře
1/2 lžíčky koriandru
1/2 lžíce tymián
1/2 lžíce hořčičného semene
5 kusů hřebíčku
3 kusy bobkového listu

Tento nálev svaříme, a po vypnutí hořáku necháme ještě hodinu vyluhovat, poté odstraníme bobkové listy.

Do sklenice:
1 vinný list
2-3 ks kopru
3-5 koleček mrkve
3-5 koleček cibule
2-3 ks feferonky

Postup:
Sterilujeme cca 20 minut při teplotě 80oC.

Kompletní informace o náhradních sladidlech naleznete ZDE.

Použito se souhlasem firmy F&N dodavatelé, s.r.o. (FAN sladidla).