Pikantní polévka z červené čočky
Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary
Vloženo: 19. 3. 2018
Suroviny na 1 porci:
40 g červené čočky
30 g čerstvé mrkve (1/2 menší)
30 g červené cibule (1 malá)
30 g syrových brambor (1 malá)
7 ml oleje (1 polévková lžíce)
30 g 10% kysané smetany
zeleninový vývar
sůl, červená paprika, chilli
Postup:
Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibulku a po chvíli přidáme mrkev nakrájenou na kolečka. Chvilku restujeme a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vsypeme propláchnutou červenou čočku (červená čočka se nemusí předem namáčet). Oloupeme si menší bramboru a nastrouháme ji najemno do polévky kvůli zahuštění. Pokud jsme zeleninový vývar neměli osolený, polévku nyní osolíme, okořeníme červenou paprikou a trochou chilli (dle chuti). Necháme vařit pod pokličkou do změknutí čočky (asi 20 minut) a můžeme servírovat. Hotovou polévku zdobíme lžící kysané smetany. Tato polévka se hodí jako hlavní chod. Díky čočce je bohatá jak na bílkoviny, tak cenou vlákninu.
Tabulka nutričních hodnot:
|
Energie (kJ) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
Bílkoviny (g) |
Vláknina (g) |
1 porce |
1316 |
36 |
13 |
13 |
6 |