Bramborový chléb s psylliem
Pracoviště: StefaMed, s.r.o.
Vloženo: 3. 6. 2021
Suroviny na cca 650g bochníček:
150 g hladké pšeničné mouky
150 g brambor vařených bez slupky
120 g celozrnné špaldové mouky
50 g žitné mouky
30 g Psyllia Dr. Max
½ sáčku sušeného droždí
1 lžička drceného kmínu
celý kmín
¾ lžičky soli
vlažná voda
Postup:
Uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme s moukami, psylliem, polovinou sáčku sušeného droždí, solí a drceným kmínem. Zalijeme 200 ml vlažné vody. Vypracujeme těsto. Velkým pomocníkem s vypracováním těsta je kuchyňský robot.
Vypracované těsto překryjeme v míse utěrkou a necháme alespoň 45 minut kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochníček, který uhladíme navlhčenou rukou, posypeme celým kmínem a necháme dalších 15 minut kynout.
Mezitím rozpálíme troubu na 220 °C. Na dno trouby vložíme pekáček s vodou a do trouby dáme rozpálit plech.
Těsně před vložením bochníčku do trouby ho pomocí žiletky podélně nařízneme. Můžeme si vyhrát s různými vzory řezu, které najdeme na internetu např. pod heslem scoring bread nebo chleba art. Tím docílíme křupavé kůrky a předejdeme natržení chleba.
Na rozpálený plech položíme pečicí papír a na něj bochníček. Pečeme 30–35 minut dozlatova.
Tabulka nutričních hodnot:
|
Energie (kJ) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
Bílkoviny (g) |
Vláknina (g) |
1 bochník (650 g) |
5300 |
252 |
6 |
45,5 |
49 |
1 plátek (50 g) |
408 |
19,4 |
0,8 |
6 |
6,4 |
chléb pšenično-žitný Arizona Psyllium Dr. Popov (50 g) |
395 |
17 |
1 |
3 |
2 |
chléb žitný (50 g) |
505 |
24 |
0,5 |
4 |
3 |
chléb pšenično-žitný (50 g) |
482 |
21 |
0,6 |
4 |
2 |