Mangoldový koláč
Pracoviště: StefaMed, s.r.o.
Vloženo: 18. 4. 2018
Suroviny na 8 porcí:
Těsto:
80 g celozrnné špaldové mouky
80 g celozrnné pšeničné mouky
30 g hladké pšeničné mouky
20 g másla
1 vejce
½ lžičky soli
voda
Náplň:
450 g mangoldu (nebo špenátu)
200 g kuřecích prsou
2 červené cibule
100 g smetany na vaření
1 vejce
1 lžíce oleje
50 g goudy
muškátový oříšek, sůl, pepř, česnek
Postup:
Těsto:
Veškeré suroviny smícháme dohromady a vytvoříme vláčné těsto (vodu přidáváme dle potřeby). Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme alespoň 1 hodinu v lednici odležet. Kulatou formu na koláč vymažeme tukem nebo vyložíme pečicím papírem a těsto do ní prsty vmačkáme. Vytvoříme asi 4 cm vysoký rám. Troubu rozehřejeme na 200 °C a samotné těsto pár minut pečeme, dokud trochu neztvrdne.
Náplň:
Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Krátce osmahneme a přidáme na opravdu malé kousky nakrájené kuřecí maso. Z pokrájeného a spařeného mangoldu vymačkáme veškerou vodu a přidáme do pánve. Zbylou vodu necháme vypařit. Takto připravenou směsí naplníme předpečené těsto.
Smícháme smetanu, vejce, česnek, muškátový oříšek, sůl a pepř a vzniklou směsí náplň v koláči rovnoměrně zalijeme.
Koláč pečeme na 180 °C přibližně 30 minut. Ke konci pečení posypeme goudou a necháme sýr rozpéct.
Tabulka nutričních hodnot:
|
Energie (kJ) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
Bílkoviny (g) |
Vláknina (g) |
8 porcí |
7063 |
176 |
61 |
107 |
19 |
1 porce |
883 |
22 |
7,6 |
13,4 |
2,4 |