Pita chléb z celozrnné mouky
Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary
Vloženo: 8. 12. 2019
Suroviny na 5 porcí:
150 g celozrnné špaldové mouky
100 g hladké pšeničné mouky
½ sáčku sušeného droždí
140 ml polotučného mléka
5 g třtinového cukru
15 ml slunečnicového oleje
5 g soli
Postup:
Ve větší míse smícháme všechny suché suroviny, tzn. obě mouky, droždí, cukr a sůl. Poté přidáme teplé mléko a olej a začneme hníst. Výborně nám pomůže kuchyňský robot, ve kterém by měl procese hnětení trvat alespoň 5 minut. Takto máme těsto připravené na kynutí. Mísu dáme na teplé místo (např. k radiátoru) a necháme cca hodinu kynout. Následně těsto přesuneme na pomoučněný vál a rozdělíme ho na 5 stejně velkých částí. Každou část vyválíme do kulaté placičky vysoké necelý centimetr. Připravíme si pánev a rozehřejeme ji. Placičky na ní nasucho z obou stran opečeme. Můžeme je péct také v troubě na co nejvyšší teplotní stupeň po dobu asi 5-10 minut. Hmotnost jednoho pita chleba je cca 70 g.
Tabulka nutričních hodnot:
|
Energie (kJ) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
Bílkoviny (g) |
Vláknina (g) |
5 porcí |
4624 |
177 |
22 |
44 |
14 |
1 porce |
925 |
35,4 |
4,4 |
8,8 |
2,8 |