Další článek Předchozí článek

Pita chléb z celozrnné mouky

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 8. 12. 2019


Suroviny na 5 porcí:

150 g celozrnné špaldové mouky
100 g hladké pšeničné mouky
½ sáčku sušeného droždí
140 ml polotučného mléka
5 g třtinového cukru
15 ml slunečnicového oleje
5 g soli

Postup:

Ve větší míse smícháme všechny suché suroviny, tzn. obě mouky, droždí, cukr a sůl. Poté přidáme teplé mléko a olej a začneme hníst. Výborně nám pomůže kuchyňský robot, ve kterém by měl procese hnětení trvat alespoň 5 minut. Takto máme těsto připravené na kynutí. Mísu dáme na teplé místo (např. k radiátoru) a necháme cca hodinu kynout. Následně těsto přesuneme na pomoučněný vál a rozdělíme ho na 5 stejně velkých částí. Každou část vyválíme do kulaté placičky vysoké necelý centimetr. Připravíme si pánev a rozehřejeme ji. Placičky na ní nasucho z obou stran opečeme. Můžeme je péct také v troubě na co nejvyšší teplotní stupeň po dobu asi 5-10 minut. Hmotnost jednoho pita chleba je cca 70 g.

Tabulka nutričních hodnot:

 

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

5 porcí

4624

177

22

44

14

1 porce

925

35,4

4,4

8,8

2,8

Další článek Předchozí článek