Proteinové celozrnné bulky
Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary
Vloženo: 19. 3. 2018
Suroviny na 5 porcí:
150 g celozrnné žitné mouky
150 g sýra cottage Meggle Active protein
1 vejce
15 g loupaných slunečnicových semínek (+ 5 g na posyp)
½ kypřícího prášku
trochu soli
voda dle potřeby
Postup:
Všechny ingredience smícháme dohromady a uhněteme z nich těsto. Pokud je příliš hutné, přidáme trochu vody. Z těsta vytvarujeme 5 přibližně stejně velkých bulek (pokud chceme být opravdu přesní, můžeme si těsto zvážit a rozdělit ho na pět hmotnostně rovnocenných dílů). Plech vyložíme pečicím papírem a na něj klademe vytvarované bulky. Poté je posypeme slunečnicovými semínky a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 20–25 minut.
Jak lze vidět v tabulce nutričních hodnot níže, ve srovnání se zdánlivě podobnou slunečnicovou kostkou z Alberta má naše bulka mnohem méně sacharidů a více vlákniny. A navíc obsahuje též o celých 5 g více proteinů, což je opravdu skvělé!
Tabulka nutričních hodnot:
|
Energie (kJ) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
Bílkoviny (g) |
Vláknina (g) |
celá várka (tj. 5 bulek) |
3587 |
117 |
23 |
45 |
22 |
1 porce, tj. 1 bulka (63 g) |
717 |
23,4 |
4,6 |
9 |
4,4 |
slunečnicová kostka Albert (63 g) |
630 |
29 |
3 |
4 |
4 |