Další článek

Proteinové celozrnné bulky

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 19. 3. 2018


Suroviny na 5 porcí:

150 g celozrnné žitné mouky
150 g sýra cottage Meggle Active protein
1 vejce
15 g loupaných slunečnicových semínek (+ 5 g na posyp)
½ kypřícího prášku
trochu soli
voda dle potřeby

Postup:

Všechny ingredience smícháme dohromady a uhněteme z nich těsto. Pokud je příliš hutné, přidáme trochu vody. Z těsta vytvarujeme 5 přibližně stejně velkých bulek (pokud chceme být opravdu přesní, můžeme si těsto zvážit a rozdělit ho na pět hmotnostně rovnocenných dílů). Plech vyložíme pečicím papírem a na něj klademe vytvarované bulky. Poté je posypeme slunečnicovými semínky a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 20–25 minut.
Jak lze vidět v tabulce nutričních hodnot níže, ve srovnání se zdánlivě podobnou slunečnicovou kostkou z Alberta má naše bulka mnohem méně sacharidů a více vlákniny. A navíc obsahuje též o celých 5 g více proteinů, což je opravdu skvělé!

Tabulka nutričních hodnot:

 

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

celá várka (tj. 5 bulek)

3587

117

23

45

22

1 porce, tj. 1 bulka (63 g)

717

23,4

4,6

9

4,4

slunečnicová kostka Albert (63 g)

630

29

3

4

4

Další článek