Celozrnný chléb
Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary
Vloženo: 6. 12. 2019
Suroviny na 1 chléb (720 g):
350 ml vody
200 g celozrnné špaldové mouky
125 g hladké pšeničné mouky
35 g ovesných vloček
40 g loupaných slunečnicových semínek (+ 25 g na posyp)
15 g lněného semínka (+ 5 g na posyp)
10 g chia semínek (+ 2 g na posyp)
15 g droždí
5 g octa
5 g slunečnicového oleje
6 g cukru
1 lžička soli
Postup:
Teplou (ne horkou) vodu nalijeme do mísy, rozdrobíme do ní droždí a posypeme cukrem. Přikryjeme utěrkou a necháme pár minut vzejít kvásek. Jakmile se začnou tvořit bublinky na povrchu, přidáme olej a ocet a postupně přisypáváme hladkou mouku. Pořádně promícháme (můžeme si pomoci kuchyňským robotem). Poté přidáváme stejným způsobem celozrnnou mouku a sůl. Jakmile jsou suroviny spojené, přisypeme všechna semínka a opět důkladně promícháme. Takto připravené těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě (např. u radiátoru) 40 minut kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Předehřejeme troubu na 185 °C a připravíme si obdélníkovou formu, kterou vymažeme tukem. Těsto do ní přesuneme pomocí stěrky, posypeme zbylými semínky a necháme ještě nakynout. Poté vložíme do trouby a pečeme přibližně 50-60 minut. Povrch by měl být zbarvený lehce do hněda a chléb by se měl oddělit od stěn, tak poznáme, že je upečený. Po upečení chléb vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.
Tabulka nutričních hodnot:
|
Energie (kJ) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
Bílkoviny (g) |
Vláknina (g) |
100 g |
1082 |
36 |
8 |
11 |
6 |
1 plátek (35 g) |
379 |
12,6 |
2,8 |
3,85 |
2,1 |