Další článek Předchozí článek

Celozrnný chléb

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 6. 12. 2019


Suroviny na 1 chléb (720 g):

350 ml vody
200 g celozrnné špaldové mouky
125 g hladké pšeničné mouky
35 g ovesných vloček
40 g loupaných slunečnicových semínek (+ 25 g na posyp)
15 g lněného semínka (+ 5 g na posyp)
10 g chia semínek (+ 2 g na posyp)
15 g droždí
5 g octa
5 g slunečnicového oleje
6 g cukru
1 lžička soli

Postup:

Teplou (ne horkou) vodu nalijeme do mísy, rozdrobíme do ní droždí a posypeme cukrem. Přikryjeme utěrkou a necháme pár minut vzejít kvásek. Jakmile se začnou tvořit bublinky na povrchu, přidáme olej a ocet a postupně přisypáváme hladkou mouku. Pořádně promícháme (můžeme si pomoci kuchyňským robotem). Poté přidáváme stejným způsobem celozrnnou mouku a sůl. Jakmile jsou suroviny spojené, přisypeme všechna semínka a opět důkladně promícháme. Takto připravené těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě (např. u radiátoru) 40 minut kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Předehřejeme troubu na 185 °C a připravíme si obdélníkovou formu, kterou vymažeme tukem. Těsto do ní přesuneme pomocí stěrky, posypeme zbylými semínky a necháme ještě nakynout. Poté vložíme do trouby a pečeme přibližně 50-60 minut. Povrch by měl být zbarvený lehce do hněda a chléb by se měl oddělit od stěn, tak poznáme, že je upečený. Po upečení chléb vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.

Tabulka nutričních hodnot:

                           

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

100 g

1082

36

8

11

6

1 plátek (35 g)

379

12,6

2,8

3,85

2,1

Další článek Předchozí článek