Encyklo
Glykace
Glukóza je schopna vázat se v procesu označovaném jako neenzýmová glykace na některé molekuly struktury těla za vzniku tzv. glykozylové vazby. Takto vzniklé změněné sloučeniny (pozdní produkty glykace – AGE) vykazují některé vlastnosti snižující jejich životnost i kvalitu a jsou v průběhu let podkladem pozdních komplikací diabetu. Tytéž změny probíhají i na molekule hemoglobinu (obsaženého…
Číst více
Glykemický index
Glykemický index (GI) je hodnota používaná k rozdělení jednotlivých potravin podle jejich schopnosti zvyšovat hladinu krevního cukru. Čím vyšší je glykemický index, tím více a rychleji daná potravina zvyšuje hladinu krevního cukru po jídle postprandiální glykemii. Při výpočtu GI konkrétní potraviny se vychází z hodnoty glykemického indexu glukózy, která má hodnotu 100. Konzumace potravin s…
Číst více
Glykemický profil
Glykemický profil je série měření glykémie v průběhu dne s cílem orientačně zmapovat kolísání krevního cukru v průběhu dne, stanovit minimální a maximální výši glykemie, vzestupy po jídle postprandiální glykemie. Podle glykemického profilu lze zhodnotit (nejlépe společně s glykovaným hemoglobinem) míru kompenzace diabetu, případně upravit dávky inzulínu či perorálních antidiabetik. Velký…
Číst více
Glykémie
Glykémie = koncentrace (hladina) glukózy v krvi. Je udržována v poměrně stálém rozmezí, protože přísun cukrů je důležitý pro řadu orgánů, zejména mozek. Na řízení glykémie se podílejí hormony pankreatu a nadledvin. Inzulin ji snižuje, zatímco glukagon, glukokortikoidy, adrenalin ji zvyšují, stejně tak jako sympatické nervy (uplatňuje se např. u stresu, kdy je třeba zabezpečit dodání energie všem…
Číst více
Glykosurie
Glykosurie je množství cukru (glukózy) v moči. Stanovení glykosurie lze provádět buď v laboratoři, nebo i doma pomocí vizuálních proužků. Měření glukózy v moči je ovšem pouze orientační a nelze jej použít k stanovení diagnózy diabetu ani pro sledování jeho stavu. Znalost hodnot glukózy v moči nepřináší žádné zásadní informace o stavu pacienta a nemá souvislost s hodnotou glykemie, pokud její…
Číst více