Encyklo
Proteiny
Proteiny = bílkoviny jsou jednou ze 3 základních složek potravy, společně se sacharidy a lipidy. Příjem energie ve formě bílkovin by se měl pohybovat mezi 10–20 % celkového energetického příjmu ideální příjem bílkovin pro dospělé osoby je 1-1,5 g/kg hmotnosti. Proteiny jsou tvořené řetězcem aminokyselin, kterých může být v jedné molekule až několik tisíc. Bílkoviny mají velký…
Číst více
Protetika
Protéza je umělá náhrada části těla (končetiny, chrupu apod.), která plní funkci chybějícího orgánu, na rozdíl od ortézy, ortopedické pomůcky udržující vzájemně pohyblivé části těla v pevné poloze (např. dlaha, korzet apod.). Zhotovováním protéz i ortéz se zabývá protetika (osoba = protetik). Jeho služby využívají především pacienti postižení syndromem diabetické nohy. Buď preventivně, při…
Číst více
Protilátky
Protilátky jsou bílkoviny (proteiny), které jsou schopny jako součást imunitního systému identifikovat a zneškodnit cizí (v případě autoimunitních poruch i vlastní) objekty v těle (např. baktérie, viry, buňky a molekuly). U diabetiků se vyšetřuje přítomnost protilátek k průkazu rizika, či k potvrzení diagnózy diabetu 1. typu. V Langerhansových ostrůvcích pankreatu bývá u těchto osob…
Číst více
Průjem
Průjem (diarea) je častější vyprazdňování řidší stolice. Příčinami jsou onemocnění trávicího ústrojí (zejména střev, žaludku, pankreatu, jater. Hlavními mechanismy vzniku jsou nevstřebatelné ionty (osmotický průjem), nadměrná sekrece vody střevem (sekreční průjem), zrychlená pasáž střevem a zánětlivé změny (exsudativní průjem). Průjem může být akutní nebo chronický. Hlavním nebezpečím silného…
Číst více
Průkaz diabetika
Průkaz diabetika je souhrnem nejdůležitější informací o diabetikovi. Slouží především jemu samotnému, ale i všem lékařům pečujícím o diabetika tím, že obsahuje údaje o druhu a dávkování perorálních antidiabetik a/nebo inzulínu a zpravidla i o stavu kompenzace diabetu: hodnoty glykemie nalačno, postprandiální glykemie, glykovaného hemoglobinu, krevních tuků albuminurie, krevního tlaku BMI,…
Číst více