Encyklo

A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Rizikové faktory

Jako rizikový faktor se označuje určitá vlastnost, charakteristika člověka nebo prostředí, která zvyšuje pravděpodobnost výskytu určité nemoci. Obecně rozlišujeme rizikové faktory neovlivnitelné (pohlaví, rasa, věk) a ovlivnitelné (kouření, zvýšený cholesterol, krevní tlak, obezita apod.)

Číst více

Rostlinné steroly (fytosteroly)

Fytosteroly (rostlinné steroly) jsou látky rostlinného původu, které se podobají cholesterolu. Mezi hlavní fytosteroly patří sitosterol, kampesterol, stigmasterol), od kterých je odvozena další skupina - stanoly (sitostanol, kampestanol a další ). Bohatým zdrojem rostlinných sterolů jsou rostlinné oleje (řepkový, kukuřičný, slunečnicový, sójový). Tyto látky nejsou v lidském těle syntetizovány a…

Číst více

Rozdělený talíř

Model rozděleného talíře je pomůckou k dodržování správného poměru jednotlivých živin v dietě. U osob s nadváhou zabírá největší část (50%) „talíře“ zelenina, případně ovoce, tedy (vláknina), 25% proteiny a zbylých 25% přílohy, tedy potraviny obsahující sacharidy (rýže, těstoviny, brambory, chléb, pečivo) – talíř A. V případě osob bez nadváhy lze zvýšit podíl sacharidů na úkor…

Číst více

Rozmazané vidění

Rozmazané vidění a dočasná krátkozrakost či její zvýraznění patří mezi časté očních potíže diabetika. Způsobené bývá prudkým vzestupem nebo poklesem hladiny krevního cukru glykemie. Vysoké hladiny cukru způsobují vysokou koncentraci sorbitolu a jiných látek, které mají za následek otok a zakalení čočky. Rozmazané vidění je i jedním ze symptomů dosud nepoznaného diabetu či akutních komplikací…

Číst více

Sacharidy

Sacharidy = cukry, zastarale též uhlovodany nebo karbohydráty jsou jednou ze 3 základních složek potravy, společně s proteiny a lipidy. Dělí se na jednoduché (monosacharidy) jako např. glukóza, fruktóza), složené (disacharidy), např.sacharóza, laktóza) a polysacharidy (např. škrob, glykogen). Sacharidy jsou pro tělo důležité jako okamžitý zdroj energie a její zásoba ve formě glykogenu. Před…

Číst více