Ovoce a zelenina
Ovoce a zelenina, lépe řečeno zelenina a ovoce mají mít své pevné místo v jídelníčku diabetika. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, proto se k zabezpečení její doporučené dávky doporučuje denně zkonzumovat 5 porcí zeleniny nebo ovoce.
Zelenina : Pro diabetickou dietu jsou vhodné jsou všechny druhy. Zelenina obsahuje 80–90 % vody, má nízký obsah energie, a kromě vlákniny je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů.
Ovoce a ovocné výrobky obsahují ve srovnání se zeleninou více energie, jejímž zdrojem jsou převážně jednoduché sacharidy ( fruktóza, glukóza), proto je potřeba mít se při konzumaci ovoce na pozoru a dbát spíše na kvalitu než na kvantitu. Doporučuje se vybírat méně sladké a nepřezrálé druhy (grepy, jablka). Vhodné není ani sušené ovoce, vzhledem k výrazné cukernatosti a vysoké energetické hodnotě. Kompoty, džemy a marmelády lze v přiměřeném množství konzumovat pokud jsou slazené náhradními sladidly nebo mají snížený obsah cukru.