Další článek Předchozí článek

Quinoa s trhaným lososem

Autor:
Mgr. Beáta Bohnerová

Pracoviště: StefaMed, s.r.o.

Vloženo: 5. 12. 2018


Suroviny na 4 porce:

480 g čerstvého lososa bez kůže
480 g vařené quinoy (180 g syrové quinoy)
350 g mražené zeleninové směsi (mrkev, kukuřice, hrášek)
20 g máslo
sůl
, pepř

Postup:

Quinou několikrát propláchneme v sítu pod tekoucí vodou. Do hrnce dáme na 1 díl quinoy 2,5 dílu vody. Následně vaříme asi 20 minut. Před koncem vaření přidáme ke quinoi směs mražené zeleniny a krátce dovaříme. Slijeme přebytečnou vodu, přidáme máslo, sůl a pepř. Směs trochu promačkáme šťouchadlem na brambory, aby se promíchaly chutě.

Lososa očistíme a celý steak dáme vařit na páru. Hotovou rybu natrháme vidličkou na malé kousky. Vmícháme do připravené směsi quinoy a zeleniny.

Tabulka nutričních hodnot:

 

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

1 porce

2008

33

23

31

7

Quinoa neboli merlík čilský je rostlina z čeledi laskavcovitých. Řadí se mezi pseudoobiloviny. Neobsahuje lepek, a proto je vhodná např. pro lidi trpící celiakií.

Nutriční hodnoty

Vařená quinoa se skládá ze 71,6 % vody. Dále obsahuje 21,3 % sacharidů (z toho 83 % tvoří škrob), 13 % vlákniny a 4 % maltózy, galaktózy a ribózy. Dále obsahuje 4,4 % bílkovin a 2 % tuků.

Quinoa je považována za "kompletní" zdroj bílkovin, což znamená, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. V suché hmotnosti poskytuje 16 % bílkovin, to je více než obsahuje většina obilných zrn, jako je ječmen, rýže a kukuřice.

Quinoa má poměrně nízké skóre glykemického indexu - 53, to znamená, že její konzumace by neměla způsobit rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi.

Quinoa je dobrým zdrojem antioxidantů a minerálů, poskytuje více hořčíku, železa, vlákniny a zinku než mnoho běžných zrn. Dále obsahuje mangan, fosfor, měď a kyselinu listovou.

POZOR! Obsahuje saponin, rostlinný glykosid, který chrání rostlinu před hmyzem a jinými hrozbami. Saponin má hořkou chuť a považuje se za toxickou látku. Před vařením se ho zbavíme namáčením a propíráním.

Další článek Předchozí článek