A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Vitamíny

Vitamin je látka, která je v malých dávkách nezbytná pro správný růst, vývoj a činnost celého organismu, či některého z jeho orgánů. Všem vitaminům je společné, že si je lidský organismus nedokáže sám vyrobit a musí je získávat potravou, nebo v lékové formě. Rozlišují se vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K), pro jejichž vstřebávání je nezbytné správné trávení tuků a které se mohou v těle hromadit , a vitaminy rozpustné ve vodě (skupina B, C). V těle se nejčastěji vitaminy účastní metabolizmu jako součást enzymů (koenzymy) nebo mají některé speciální funkce (proces vidění, význam pro srážení krve apod.). Stavy a onemocnění způsobené nedostatkem vitaminů se označují jako hypovitaminózy, nemoci z předávkování jako hypervitaminózy. Pokud je strava dostatečně pestrá a dietní příjem přiměřený, není u většiny diabetiků pravidelné užívání vitaminů nutné.

Vitaminy
A 800-1000 μg (1 μg = 5 IU)
D 5-10 μg (100 μg = 400 IU
E 8-10 mg
K 70-140 μg (10 μg = 400 IU)
C 500-2000 mg
B1 (thiamin) 1,0-1,5 mg
B2 (riboflavin) 1,2-1,7 mg
B6 (pyridoxin) 1,8-2,2 mg
B12 3,0 μg
biotin 100-200 μg
kyselina pantotenová 4-7 mg
kyselina listová 400 μg
niacin 13-19 mg

Ulcerace Vitrektomie