Vitamíny
Vitamin je látka, která je v malých dávkách nezbytná pro správný růst, vývoj a činnost celého organismu, či některého z jeho orgánů. Všem vitaminům je společné, že si je lidský organismus nedokáže sám vyrobit a musí je získávat potravou, nebo v lékové formě. Rozlišují se vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K), pro jejichž vstřebávání je nezbytné správné trávení tuků a které se mohou v těle hromadit , a vitaminy rozpustné ve vodě (skupina B, C). V těle se nejčastěji vitaminy účastní metabolizmu jako součást enzymů (koenzymy) nebo mají některé speciální funkce (proces vidění, význam pro srážení krve apod.). Stavy a onemocnění způsobené nedostatkem vitaminů se označují jako hypovitaminózy, nemoci z předávkování jako hypervitaminózy. Pokud je strava dostatečně pestrá a dietní příjem přiměřený, není u většiny diabetiků pravidelné užívání vitaminů nutné.
Vitaminy | |
---|---|
A | 800-1000 μg (1 μg = 5 IU) |
D | 5-10 μg (100 μg = 400 IU |
E | 8-10 mg |
K | 70-140 μg (10 μg = 400 IU) |
C | 500-2000 mg |
B1 (thiamin) | 1,0-1,5 mg |
B2 (riboflavin) | 1,2-1,7 mg |
B6 (pyridoxin) | 1,8-2,2 mg |
B12 | 3,0 μg |
biotin | 100-200 μg |
kyselina pantotenová | 4-7 mg |
kyselina listová | 400 μg |
niacin | 13-19 mg |