A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dieta

Dieta je způsob výživy, nebo složení potravy tvořící základ stravování s ohledem na zdraví člověka. Diabetická dieta spočívá zejména v omezení množství sacharidů v potravě (na 175-325 g/den) a dále dle míry nadváhy obezity a dyslipidemie i v redukci přijaté energie
a lipidů (tuků)
, zejména živočišných. To vše při zachování dostačujícího množství minerálů, vitamínů, stopových prvků a vlákniny.

Dietní doporučení pro diabetiky
(podle České diabetologické společnosti)

Složka potravy Doporučený příjem
sacharidy 50-60% celkové energie
vláknina 20g/1000 kcal
sacharóza do 10%/den (max. 50 g/den)
tuky < 35% z celkové energie
- nasycené mastné kyseliny < 7 % z celkové energie
- polyenové mastné kyseliny <10% z celkové energie
- monoenové mastné kyseliny 10-20% z celkové energie
- cholesterol < 300 mg/den
bílkoviny 0,8-1,5 g/kg/den, 10-20% z celkové energie
sůl < 6 g/den
alkohol ne více než 60 g 1-2x/týden
vitamíny, minerály, tekutiny dostatečně
Dialýza (Hemodialýza) Dieta - zásady a cíle