Dieta
Dieta je způsob výživy, nebo složení potravy tvořící základ stravování s ohledem na zdraví člověka. Diabetická dieta spočívá zejména v omezení množství sacharidů v potravě (na 175-325 g/den) a dále dle míry nadváhy obezity a dyslipidemie i v redukci přijaté energie
a lipidů (tuků), zejména živočišných. To vše při zachování dostačujícího množství minerálů, vitamínů, stopových prvků a vlákniny.
Dietní doporučení pro diabetiky
(podle České diabetologické společnosti)
Složka potravy | Doporučený příjem |
sacharidy | 50-60% celkové energie |
vláknina | 20g/1000 kcal |
sacharóza | do 10%/den (max. 50 g/den) |
tuky | < 35% z celkové energie |
- nasycené mastné kyseliny | < 7 % z celkové energie |
- polyenové mastné kyseliny | <10% z celkové energie |
- monoenové mastné kyseliny | 10-20% z celkové energie |
- cholesterol | < 300 mg/den |
bílkoviny | 0,8-1,5 g/kg/den, 10-20% z celkové energie |
sůl | < 6 g/den |
alkohol | ne více než 60 g 1-2x/týden |
vitamíny, minerály, tekutiny | dostatečně |