A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dieta - zásady a cíle

Obecné zásady diabetické diety:

1. Stravovat se pravidelně – 3-6x denně dle doporučení lékaře.
2. Omezit, případně vyloučit sladké potraviny obsahující sacharózu
3. Nesladit cukrem ale náhradními sladidly
4. Celodenní přísun sacharidů rozdělit do několika dávek (zejména chléb, pečivo, těstoviny, rýži,brambory)
5. Jednoduché cukry (v ovoci, mléku a mléčných výrobcích) konzumovat v malých porcích.
6. Omezit, případně vyloučit živočišné tuky (lipidy) tj. sádlo, máslo, tučná masa, tučné sýry)
7. Jíst dostatečné množství zeleniny (zejména kvůli vysokému obsahu vlákniny)
8. Pít dostatečné množství tekutin, minimálně 1,5-2 litry za den (nekalorické nápoje čaj, stolní a minerální vody neslazené cukrem)
9. Omezit konzumaci alkoholu
10. Udržovat si ideální hmotnost.

Cíle :

1. Dosažení a udržení optimální kompenzace diabetu při dietě sladěné s vlastní produkcí inzulínu, s léčbou inzulínem nebo perorálními antidiabetiky a fyzickou aktivitou
2. Dosažením optimální hladiny krevních tuků (lipidů)
3. Energetický přísun vedoucí k prevenci a léčbě nadváhy a obezity, normálnímu růstu a vývoji dětí a adolescentů, normálnímu průběhu těhotenství a kojení a k zvládnutí  akutních či chronických onemocnění
4. Prevence a léčba akutních komplikací, např. hypoglykémie, a pozdních komplikací diabetu, např. diabetické nefropatie, hypertenze a jiných kardiovaskulárních onemocnění.
5. Zlepšení celkového zdravotního stavu
6. Individuální přístup k dietě s ohledem na osobní preference dané např. kulturními zvyky a životním stylem

Dieta Diuretika