Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Jaký cukr při cukrovce 1. typu používat? Je lepší xylitol nebo čekankový sirup? Prosím o radu

Datum vložení dotazu: 07.10.2019

Ptá se: Věra

Dotaz

Cukrovka 1. typu, lepší čekankový sirup nebo březový cukr? Prosím děkuji za radu. Věra

Odpověď

Milá Věro, nejprve vám přeji všechno nejlepší k včerejšímu svátku. Vzpomněl jsem si na to, protože moje máma se také jmenovala Věra.

Přiznávám se, že nejsem skutečný odborník na umělá sladidla, ale hodně informací můžete najít přímo na našem webu v rubrice Náhradní sladidla.

Odpovím vám spíše stručně a sdělím svůj názor.

Xylitol je přirozený rostlinný sacharid (cukr), který se vyskytuje v malé míře i v lidském těle. Je podobný běžnému cukru, má přibližně stejně sladkou chu, ale je méně kalorický (10 g xylitolu odpovídá kaloricky asi 4 g řepného cukru) a méně zvyšuje glykémii, alespoň bezprostředně. Má také trochu projímavý účinek, což se projeví zejména při vyšších dávkách. Používá se v některých potravinách, aby snížil jejich kalorickou hodnotu a také na rozdíl od běžného cukru nezvyšoval riziko vzniku zubního kazu. Sám o sobě ale je přece jen také kalorický a v těle se nakonec částečně přeměňuje na glukózu.

Čekankový sirup obsahuje zejména polysacharid inulín. Ten se v těle nemetabolizuje a není tudíž vůbec kalorický. Má mírně sladkou chuť, zvláště některé jeho formy. Ze střeva se vstřebává minimálně, působí jako přirozená vláknina v potravě a může mít příznivý vliv na složení bakteriální flóry v tlustém střevě (to znamená, že může podporovat přítomnost příznivě působících bakterií v tlustém střevě, protože ty na rozdíl od člověk jej dokáží metabolizovat). Pokud se přidává do potravin, celkově snižuje jejich kalorický obsah a svojí konzistencí podobnou oleji pomáhá dosáhnout podobného kuchařského výsledku, jako při použití tuku a cukru v potravinách. Čistý inulin nemá výrazně sladkou chuť. Tu inulínu přidávají některé jeho varianty či příměsi. U přípravků, které jsou dostupné v ČR, jsem se ale dočetl, že se do nich vesměs přidává ještě další umělé sladidlo, např. sukralóza. Dává se tam jenom ve skutečně minimálním množství, nicméně je mnohonásobně sladší než cukr, a tak celkový výsledek je sladká chuť čekankového cukru. Jestliže tedy místo běžného cukru nebo medu použijeme čekankový sirup, bude výsledný pokrm méně kalorický, podobně sladký a bude možné použít menší množství tuku k jeho přípravě.

A nyní moje osobní doporučení: Pacienti s diabetem, zejména druhého typu, by měli mít v dietě omezené celkové množství kalorií. Neměli by také překračovat doporučený obsah sacharidů, který by měl být spíše nižší než vyšší. Měli by se naučit, jaké je složení běžných jídel a měli by si být vědomi, kolik čeho jedí. Čím lépe si osvojí návyk jíst méně kalorické jídlo, tím se jim pravděpodobně lépe podaří diabetes srovnat a budou lépe předcházet komplikacím diabetu. Je to většinou důležitější než celá další léčba.

Ani tolik nevadí, když snědí něco sladkého, pokud se celkově vejdou do doporučeného limitu. Jídla, která se sladí, navíc sama o sobě již obsahují hodně sacharidů, ať jsou to moučníky či ovocné dezerty. Proto obecně nejsou příliš vhodná, ať už je nakonec přisladíte čímkoliv. Pokud má pacient s diabetem 2. typu velkou chuť na něco sladkého, tak bych mu raději vyhověl normálním zákuskem s běžným cukrem, pokud je na druhé straně ochoten to vyvážit třeba tím, že kompletně vynechá příkrm anebo se potom vydá na hodinovou intenzivní procházku. Určitě ale doporučuji nepřislazovat běžným cukrem žádné nápoje. Je dobré naučit se pít je buď hořké anebo použít skutečně nekalorické umělé sladidlo, např. aspartam a nikoliv xylitol ani čekankový cukr.

Tak tedy co si myslím, že je lepší? Já bych volil na prvním místě normální zákusek v malém množství. Pokud volit mezi xylitolem a čekankovým sirupem, tak spíše ten čekankový sirup, když se to nepřežene. Sladkou chuť mu dodává další umělé sladidlo (o kterém se nemluví). Inulín a jeho příměsi tvoří hmotu sladidla, lépe se hodí k přípravě některých pokrmů.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Obecné"

916 dotazů

  • Dotaz

    4x denně si aplikují inzulin+ 2x denně metformin 1000mg.

    Invalidní důchod mi ale nebyl vyplácené jelikoš jsem v posledních 10ti letech neměl odpracovano 5 let. Mezi tím jsem se odstěhoval do Německa a odhlásil pobyt v ČR . V Německu pracuji již 13 let z toho 6 let jsem pendloval. Mohu v ČR zažádat o nový výměr důchodu nebo musím opět zažádat o částečný důchod . Hlavně mě zajímá jestli mužů Zadat v ČR ??? Jan

    Odpověď

    Dobrý den Honzo,

    naši lékaři se zabývají především klinickými problémy ve vztahu k onemocnění diabetes mellitus. Nicméně podívejte se na následující odkazy, je tam mnoho užitečných informací a možná i kontaktů...

    https://www.cssz.cz/invalidni-duchody-podrobne

    https://www.cukrovka.cz/poradna/invalidni-duchod-a-diabetes

    https://www.pracomat.cz/poradna/odchod-do-duchodu/1181-cukrovka-invalidni-duchod.html

    https://sweetdiabeticday.cz/diabeticke-okenko/invalidni-duchod-u-diabetiku/

    s pozdravem

    vaše redakce

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý deň, prosím ,mám intoleranciu na laktózu a po ročnom užívaní gliclazidu mám veľké zdravotné problémy, mimo normy červené, biele krvinky, fialové prsty, tŕpnutie oboch rúk, anémiu.......Už rok chodím po vyšetreniach a nič závažné sa nenašlo, crp po preliečení kleslo na 16, ruky sú stále drevené hlavne ráno po spánku.Prosím, mohol zápal v tele spustiť gliclazide keď mám intoleranciu na laktózu? Ďakujem pekne a pozdravujem Vás. Mária

    Odpověď

    Milá Mária,

    je velmi nepravděpodobné, že by vám právě gliclazid působil uvedené obtíže. Potřebujete interní vyšetření a pátrat, zda nemáte kromě diabetu nějaké další onemocnění. Je také nutné dbát o dobré vyrovnání diabetu. O tom nic nepíšete.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    ? 35

    Odpověď

    Milý Václave, to je opravdu pěkný dotaz.

    Odpovědi:

    35 st. Celsia - to je dost málo, dá se říci, podchlazení

    35 let - to je vynikající, spousta času před sebou, alespoň doufejme

    35 kg - slušná váha, tolik by mohl mít můj pes, až bude dospělý

    35 "melounů" - pěkná suma pro začátek

    --------------------------------------

    No, ale raději už nebudu žertovat. Pokusím se uhádnout, že máte na mysli hodnotu glykovaného hemoglobinu 35 mmol/mol: To je zcela normální hodnota.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám diabetes 2 stupně píchám si 4 dene 24 24 24 a na noc 60 jednotek a už sem byl několikrát hospitalizováni z visokym sokrem okolo 50 sem asmatyk altroza 2 3 stupně. Roman

    Odpověď

    Milý Romane, invalidní důchod se nepřiznává na základě stanovené diagnózy, ale podle zhodnocení, do jaké míry váš zdravotní stav omezuje vaši pracovní schopnost. Podrobně jsem odpovídal na podobný dotaz již několika osobám na našich stránkách. Prosím, zadejte se ve vyhledávači na našich stránkách heslo "Invalidní důchod" a předchozí odpovědi se zobrazí.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den.Nejsem diabetik, avšak mám 1hod po jídle 8.5, ale né pokaždé a za 2hod 6.7 až 7.5.Glikovany hemoglobin 41./ Glukóza 5.2 Martin

    Odpověď

    Milý Martine, podle vašich měření diabetes nemáte, ani poruchu regulace glykémií.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!