Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

práce šéfkuchaře a cukrovka 2. typu

Datum vložení dotazu: 01.03.2019

Ptá se: Dušan

Dotaz

Jsem šéfkuchař na kongresovém hotelu, mám cukrovku 2, zachycenou preventivní kontrolou u lékaře. cukr 15,4 v krvi . nasazená dieta na tuky, bílkoviny, sacharidy a zatím dvakrát denně Stadamet 850g dvakrát za den. To zhruba o mně.47 let a jo hypertenze a obezita 3. Příkaz nadřízeného a mojí pracovní náplní je ochutnat a dochutit každé jídlo, polévky, omáčky, dezerty, bagety atd. nepravidelně a hodně druhů. Tvrdě se snažím dodržovat pravidla od diabetologa, ano jsem unavený, ano je to kompletně změna celého života, jak to přizpůsobit mé práci? Beru tuto nemoc asi moc vážně. Dušan
věk: 46 let

Odpověď

Milý Dušane, už jsem se s podobným problémem setkal, a ne jednou. Asi to není úplně náhoda, že si lidé vybírají takové povolání, A kromě toho takovým lidem asi lépe fungují chuťové pohárky na jazyku a mají dobrou představivost, jak dobré chuti dosáhnout.

Dala by se navrhnout změna povolání, ale to si myslím, že by nemuselo být správné řešení. Také už nejste úplně mladý a podle všeho jste ve svém oboru úspěšný.

Co a jak máte ochutnávat, vám určitě váš šéf nemůže nařizovat. V kuchyni jste šéf vy a vy nejlépe víte, jak dobré chuti dosáhnout. Moje žena také hodně vaří a moc dobře. Já bych to velmi ocenil, ale vadí mi na tom, že stále říká, že vaří nerada a nerada jí jídlo, které sama uvaří. Dobře se nají, jen když jí uvaří někdo jiný, nebo spíš, když jdeme do restaurace. Jídlo určitě ochutnává a je při tom štíhlá. 

Já si myslím, že tím to není. Nejvíc se tloustne z příkrmů a tučných jídel. Příkrmy asi ochutnávat moc nemusíte a tučné pokrmy byste obecně vařit neměl, protože nejsou zdravé a i dnešní zákazníci se jim spíš vyhýbají. Jedna věc je ochutnat a druhá je jíst. Prostě při práci vůbec nejezte! Ochutnejte, vyplivněte. Tak jako sommeliéři, pokud nechtějí, aby se z nich stali alkoholici.

Musíte podstoupit dietní edukaci. I když o jídle hodně víte, určitě ne všechno. Jen tak na zkoušku, víte, kolik sacharidů obsahuje jedna průměrná brambora (5 cm)? Kolik sacharidů je v jedné pice o průměru 30 cm? Kolik cukru je ve 100 g jablka? Kolik v 0,3 l dvanáctistupňového piva?

A víte, kolik sacharidů denně byste měl jíst a jak byste si to měl rozložit? Tohle se musíte podrobně naučit a bude se vám to hodit i pro vaření jiným lidem. Však je mezi nimi jistě hodně diabetiků. A jak by byli rádi, kdybyste jim spolu s jídlem řekl: 50 g blílkovin, 50 g sacharidů, 40 g tuků....

Glykémie 15 je hodně a je nutné s tím něco dělat. Stadamet je dobrý. Spolu s dietou by měl zabrat a pokud by to po měsíci nestačilo, existuje řada dalších léků. A zejména ta dieta. Tu musíte opravdu znát, ne jen trochu. Pohled na lžíci rýže, na kopeček fazolí - vše musí u vás hned vyvolat představu, kolik je to sacharidů. Učí se to malé diabetické děti a mnohým to jde velmi dobře.

A to jídlo prostě nejezte! Ochutnat, vyplivnout. Nebo dopadnete jako v Císařově pekaři: "my se tady ukyneme k smrti".

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Doplňující odpověď naší nutriční poradkyně:

Dobrý den Dušane, 

bohužel mnoho našich pacientů má stejný problém jako vy. Není lehké některá povolání přizpůsobit onemocnění cukrovkou. Abychom si mohli být opravdu jisti, že vinou všeho je časté ochutnávání jídel, bylo by třeba pečlivě zapisovat jídelníček. 

Doporučuji Vám si stáhnout aplikaci do mobilu od www.kaloricketabulky.cz. Je to výhodné, protože můžete do mobilu jídlo zapisovat ihned, jakmile ho sníte a odpadá tak riziko, že to zapomenete zapsat.  

Zápis je třeba provádět pečlivě alespoň 3-5 dní. Zapisujte vše co sníte a vypijete. Jako šéfkuchař zajisté máte přehled ohledně váhy pokrmu (např. kolik g má lžíce omáčky a kolik lžička), proto to pro vás bude pravděpodobně lehčí než pro jiné diabetiky. Myslím, že tak sám nejlépe dohledáte, kde je skutečná chyba. 

Kalorické tabulky vám samy řeknou, že máte například některé živiny málo či naopak hodně. Ale také to poznáte podle vypočítaného množství energie, sacharidů, bílkovin a tuků. 

Rovněž si myslím jako pan profesor, že nemusíte ochutnávané jídlo polykat, a také se můžete pokusit část ochutnávání přesunout na některého z vašich kolegů. Každý správný kolega vám zajisté vyjde na pomoc :-)

Ačkoliv  jste celý den na nohou a večer vás třeba všechno bolí, bohužel takový pohyb není nejvhodnější pro redukci hmotnosti. Vaše tělo je již na tento každodenní pohyb adaptované a je třeba do života vložit pohyb nový. 

Více o pohybu se můžete dočíst v mém článku Cvičení s cukrovkou na stránkách ocukrovce.cz.

Pokud byste přeci jen stále tápal, myslím, že ve vašem případě by bylo opravdu nejvhodnější navštívit nutričního terapeuta. Kontakty na některé z nich najdete na našich stránkách v rubrice Nutriční terapeuti.

(odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

177 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, byla mi jištěna cukrovka a půjdu k diabetologovi. Dělali mi OGT test kvůli tomu, že mám mnoho tuku v oblasti břicha a nedělá mi dobře sladké (žaludeční problémy). Raní lačnou glykemii jsem měla několikrát na horní hranici, ale v normě. Dlouhý cukr úplně v pořádku. Jen glykemie po dvou hodinách vyšla na 13. Je mi 50, nemám nadváhu, sportuji(2x týdně) a nejím sladkosti. Za posledních několik let jsem přibrala kolem 10 kilo, nedaří se zhubnout. Po té, co nejím sladké (asi půl roku) se váha zastavila. Mám pocit, že jím strašně málo (např 1 snídaně tenký chleba se šunkou, na oběd asi tak čtvrtina porce, co se dává v restauraci, na večeři většinou to co na snídani, nebo jen zeleninu. Během dne porce ovoce). Může to souviset s cukrovou? Jak se mi změní jídelníček? Dají mi nějaké prášky, nebo jen dietu? Marcela

    Odpověď

    Milá Marcelo, podle toho, co píšete, máte poruchu glukózové tolerance v pokročilejším stádiu, nebo už dokonce diabetes. Vaše hodnoty ale nejsou příliš vysoko nad normou, a proto ve vašem případě by mohla stačit zejména úprava životosprávy. Jste ve věku, kdy se často trochu „zpomaluje“ metabolismus, uplatňují se hormonální změny, člověk se méně pohybuje než dříve, i když to nemusí být na první pohled zjevné. Ukládání tuku na břiše jasně svědčí o tom, že přece jen jíte více, než je potřeba, protože ten „okrasný tukový pás“ vám přece jen není k ničemu užitečný, i když jste dosud přece jenom spíše štíhlá a rozhodně ne obézní. Ale asi jste bývala za mlada ještě štíhlejší.

    Já bych vám v prvé řadě doporučoval zvýšit tělesnou aktivitu, např. cvičit raději každý den a nikoliv jen 2x týdně. Může to být ale např. i jen rychlá chůze, ale alespoň 30 minut denně. Podle toho, co uvádíte, stravujete se dietně. Množství sacharidů a zbytečných tuků byste ale přece jenom mohla ještě trochu snížit a přidat spíš nesladké zeleniny a nějaké vhodné bílkoviny, např. libového masa, ryby, netučného sýra či jogurtu.

    Teprve, když toto nepomůže, by pro vás mohly být vhodné nějaké léky.

    Pokud byste spíše zhubla a přesto měla zvýšené hodnoty glykémií, možná by byla nutná malá dávka inzulínu. Nyní to ale není aktuální.

    poznámka redakce:

    možná by Vás mohly zaujmout naše Fotojídelníčky

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtela bych se zeptat jestli je mozne delat pust v remisi u diabetu 1. Rychlí inzulín nepoužívám a dlouhy mam 15 a jsem dobre kompenzována. A jestli mam kdyztak uplne vysadit inzulin nebo zmensit dávku.Dekuji Veronika

    Odpověď

    Milá Veroniko, u diabetu 1. typu různou rychlostí postupně ubývá schopnost tvořit si inzulín. Nakonec ale téměř vždy tato schopnost zanikne, nebo zůstane zcela minimální. Je samozřejmě příjemné, pokud se dostaví remise a člověk by ji rád prodloužil. Proto u lidí s mírnou nadváhou může být vhodné omezit kalorický příjem. Tím se i sníží potřeba inzulínu a člověk může vystačit s tím, co má. Ale pokud jde skutečně o diabetes 1. typu, tak se bohužel porucha později stejně prohloubí.

    Vynechání jídla vede i u zdravého člověka k poklesu sekrece inzulínu. Hladovění ale potom většinou vede k tvorbě ketolátek, což v malé míře nevadí. Pokud je ale sekrece i tak nedostatečná, může vzniknout vážnější ketoacidóza, která vás může ohrožovat. Proto vám půst nedoporučuji. Jezte zdravě, dietně, s menším obsahem sacharidů, např. 150 g denně. Nikoli však méně. Budou-li glykémie v normě či blízko normy (po jídle pod 7 mmol/l), tak dávky inzulínu klidně snižujte, ale buďte připravena inzulín potom znovu nasadit.

    Jen zcela na okraj, podívejte se na tento odkaz na našich stránkách:

    https://www.cukrovka.cz/byl-u-vas-prave-zjisten-diabetes-1.-typu-nabizime-moznost-ucastnit-se-klinicke-studie

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli můžu aplpro jogurt jestli je vhodný pro diabetiky 1.typu Alpro vanilkový Hned první sousto tě přenese do ráje. Vanilka patří mezi příchutěmi ke skutečné elitě a podle toho k ní přistupujeme i my. Božské. Zdroj vápníku Bohaté na rostlinné bílkoviny Přirozeně nízký obsah tuku Zdroj vitamínů B2, B12, D Zjisti víc o Alpro jogurtu s příchutí vanilky Popis produktu Klíčové výhody Složení Výživové údaje energetická hodnota 66 kcal 0% tuk 2.2 g 3% nasycené mastné kyseliny 0.4 g 2% cukry 7.4 g 8% sůl 0.13 g 2% Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ / 2 000 kcal) Typical Values Podle 100 g energetická hodnota 279 kJ / 66 kcal tuk 2.2 g nasycené mastné kyseliny 0.4 g mononenasycené mastné kyseliny 0.5 g polynenasycené mastné kyseliny 1.3 g sacharid(y) 7.4 g cukry 7.4 g vlaknina 0.8 g bílkoviny 3.7 g sůl 0.13 g vitamin vitamin D 0.75 µg [15%]* vitamin B2 0.21 mg [15%]* vitamin B12 0.38 µg [15%]* minerální látky vápník

    Odpověď

    Dobrý den,

    v případě, že nepatříte do skupiny lidí, kteří do jídelníčku ze zdravotních důvodů či kvůli životní filozofii jako např. veganství, nezařazují mléčné kysané výrobky, jsou pro vás ochucené rostlinné jogurty předraženou alternativou s dvojitou dávkou cukru ve srovnání s klasickým bílým jogurtem. Když navíc vyberete mléčný kysaný výrobek typu skyr, řecký jogurt do 5 % tuku apod. obohatíte svůj denní příjem proteinů trojnásobně oproti rostlinné alternativě. Sójový jogurt bych z výše uvedených důvodů doporučila pouze pro zpestření jídelníčku, ne jako náhražku za kysané mléčné výrobky.

    S pozdravem

    Poznámka redakce:

    omlouváme se za pozdní přeposlání odpovědi

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, mam jen dotaz, co v nejblizsi dobe udelat, jit k lekari nebo se pokusit bez nej o nizkosacharidovou dietu? Roky mam nadvahu cca 15 kg, dlouhe roky mam take hodnoty glukozy na lacno kolem 4,8 a cholesterol cca 6,3, to jsou hodnoty z ledna 2024 a nekolik let byly skoro stejne. Je mi 48 let a v posledni dobe prochazim vyraznym stresem a od ledna jsem pribrala 10 kg, v jidle jsem se nehlidala. V lete jsem zacla pocitovat sucho v ustech, ale pri tech vedrech, co byly, me to neprislo moc divne a az ted, co se ochladilo jsem si rikala, ze to asi v pohode nebude, tak jsem si jeden den domacim glukometrem zmerila cukr cca 2 hodiny po jidle a namerila jsem 8,1 coz me vydesilo, tak jsem si cukr zmerila dalsi den rano nalacno a mela jsem 6,8. Zachranim to jeste nejakou dietou nebo uz je to cukrovka? Muze cukrovka prijit takto rychle, kdyz roky jsem mivala nizke hodnoty cukru? Dekuji

    Odpověď

    Dobrý den,

    diagnózu diabetu či prediabetu z měření domácím glukometrem stanovit nelze, toto vyšetření je orientační, neboť jejích přesnost nemusí být dostatečná. Ke stanovení diagnózy diabetu je důležité mít vyšetření žilní krve ráno na lačno, či při orálním glukózovém tolerančním testu na lačno a za 120 min po podání glukózy. Kromě toho lze také stanovit glykovaný hemoglobin, který ukáže, jak závažná je porucha z dlouhodobého hlediska. Tedy, zda se již u Vás jedná o cukrovku.

    Na vzestupu glykémii jistě bude mít podíl jak stres, tak i váhový přírůstek. Vzhledem k tomu, že již jste v minulosti měla zvýšené hodnoty cholesterolu, tak přísnou nízkosacharidovou dietu moc nedoporučuji, rozumné by bylo omezení jednoduchých (tzv. rychlých) cukrů, omezení velikosti porcí (hlavně příloh), zařazení do jídelníčku více vlákniny (zelenina). Zkuste použít kalorické tabulky, kde přesně zjistíte jakou energii za den přijímáte, kolik sníte cukrů celkem, kolik cukrů rychlých. Stačí Vám zadávat 2-3 dny v týdnu. Doporučuji na den cca 5-6000 kJ a cca 150 g cukrů.

    Závěrem bych chtěla říct, že je na místě se obrátit na svého praktického lékaře, který Vám provede vyšetření glykemie ze žilní krve. Redukční dieta s omezením jednoduchých cukrů Vám určitě celkově prospěje, a zvážila bych možnost se obrátit na nutriční/ obezitologickou poradnu. I psychologická pomoc ke zvládnutí stresu bývá často ku prospěchu.

    S pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Může se na cukrovku kefír nebo actimel ?

    Odpověď

    Dobrý den, 

    určitě, nízkotučný neochucený kefír a neochucený Actimel jsou výborné svačiny nejen pro diabetiky.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!