Poradna
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!
rezistentní škrob(y), hodnota sacharidů
Datum vložení dotazu: 04.09.2023
Ptá se: Alena
Dotaz
Odpověď
Dobrý den Aleno,
rezistetní škrob není žádná novinka. Nutriční hodnota škrobu souvisí se strukturou molekuly a s modifikací upravující biologickou dostupnost – mechanickou, tepelnou nebo chemickou. Podle úrovně stravitelnosti může být škrob rozdělen do tří kategorií: rychle stravitelný škrob (rapidly digestible starch – RDS), pomalu stravitelný škrob (slowly digestible starch – SDS) a rezistentní škrob (resistant starch – RS)7. RDS úzce souvisí s glykemickým indexem, u kterého se předpokládá, že zvyšuje pravděpodobnost vzniku cukrovky a prediabetu, kardiovaskulárních chorob a obezity.
Rezistentní škrob (RS) je definován jako suma škrobu a produktů degradace škrobu, které se neabsorbují v tenkém střevě zdravého jedince, ale mohou být částečně fermentovány mikrobiotou tlustého střeva. Rezistentní škrob tak vykazuje vlastnosti vlákniny a řadíme ho mezi nevyužitelné sacharidy. Průměrný příjem rezistentního škrobu v dietě západního světa se uvádí kolem 5 g (rozmezí hodnot 3,4-9,4 g/d). Většina škrobu je konzumována v tepelně upravených potravinách, kde je škrob plně zmazovatělý a snadno stravitelný. Snížená stravitelnost konzumovaného škrobu je ovlivněna řadou vnitřních a vnějších faktorů (např. typ a složení potraviny, povaha a zdroj škrobu, způsob zpracování potravin, postupy přípravy a servírování pokrmů, fyziologie jednotlivce a další). Obsah RS se může měnit během skladování potravin, např. v horkých vařených bramborách je 5 % RS a ve vychladlých uvařených bramborách až 10 % RS. Záleží na odrůdě brambor a podmínkách přípravy vařených brambor.
Během tepelného zpracování potravin a skladování může docházet ke snížení obsahu RS nebo naopak ke zvýšení obsahu RS. Tepelná úprava (vaření, pečení, restování) a ochlazení banánů, rýže, fazolí a brambor vedlo ke zvýšení obsahu rezistentního škrobu. Po opakovaném ohřátí a ochlazení těchto potravin (banány, brambory, luštěniny) se obsah RS snižoval. Delší doba a nižší teplota pečení chleba a pečiva měla vliv na zvýšení obsahu RS ve světlém pšeničném chlebu.
Více si o rezistetním škrobu můžete nastudovat např. v odborném článku volně přístupném zde:
Zobrazit Rezistentní a pomalu stravitelný škrob (chemicke-listy.cz)
Ohledně toho, zda zchlazené brambory opravdu zvyšují cukr v krvi méně nemám žádné podložené informace, na které bych vás mohla odkázat, data uvedená výše to ale předpokládají.
Nicméně, jednoduché řešení je na dosah ruky. Zkuste si uvařit dvě stejná jídla, stejné množství. Jedno bude obsahovat čerstvě uvařené brambory a druhé brambory zchlazené. Změřte si glykémii před jídlem a po jídle. Snažte se vytvořit podobné vstupní podmínky (stejná denní doba, stejný pitný režim, stejná pohybová aktivita). Podle toho, jak významný bude rozdíl v lačné glykémii a glykémii po jídle si můžete udělat závěr sama. Poté uvidíte, zda se vám vyplatí si přílohy tímto způsobem chystat = časová náročnost přípravy jídel vs. rozdíl v glykémiích.
Pokud na to chcete jít méně vědecky a složitě, stačí vám vědět, že nejvíce rezistentního škrobu obsahují potraviny s vysokým obsahem vlákniny - luštěniny, celozrnné produkty atd. Tyto potraviny všeobecně vyvolávají nižší odezvu glykémie a také mají nižší energetickou hodnotu. Jejich seznam je v článku výše. Prakticky je to totožné s doporučením racionální stravy, která by měla obsahovat potraviny bohaté na vlákninu.
Obsah rezistentního škrobu je vysoký zejména v luštěninách a škrobech izolovaných z nich (tab. I z druhého odkazu). Po tepelném zpracování obsah rezistentního škrobu u luštěnin s vysokým obsahem rezistentního škrobu klesá, naopak u luštěnin s nižším obsahem rezistentního škrobu dochází k vysokému nárůstu po tepelné úpravě (např. u fazolu obecného až na 32,3 % suš.)
(odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)
Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"
177 dotazů
-
změna životosprávy
(06.11.2024)
Dotaz
Dobrý den, byla mi jištěna cukrovka a půjdu k diabetologovi. Dělali mi OGT test kvůli tomu, že mám mnoho tuku v oblasti břicha a nedělá mi dobře sladké (žaludeční problémy). Raní lačnou glykemii jsem měla několikrát na horní hranici, ale v normě. Dlouhý cukr úplně v pořádku. Jen glykemie po dvou hodinách vyšla na 13. Je mi 50, nemám nadváhu, sportuji(2x týdně) a nejím sladkosti. Za posledních několik let jsem přibrala kolem 10 kilo, nedaří se zhubnout. Po té, co nejím sladké (asi půl roku) se váha zastavila. Mám pocit, že jím strašně málo (např 1 snídaně tenký chleba se šunkou, na oběd asi tak čtvrtina porce, co se dává v restauraci, na večeři většinou to co na snídani, nebo jen zeleninu. Během dne porce ovoce). Může to souviset s cukrovou? Jak se mi změní jídelníček? Dají mi nějaké prášky, nebo jen dietu? MarcelaOdpověď
Milá Marcelo, podle toho, co píšete, máte poruchu glukózové tolerance v pokročilejším stádiu, nebo už dokonce diabetes. Vaše hodnoty ale nejsou příliš vysoko nad normou, a proto ve vašem případě by mohla stačit zejména úprava životosprávy. Jste ve věku, kdy se často trochu „zpomaluje“ metabolismus, uplatňují se hormonální změny, člověk se méně pohybuje než dříve, i když to nemusí být na první pohled zjevné. Ukládání tuku na břiše jasně svědčí o tom, že přece jen jíte více, než je potřeba, protože ten „okrasný tukový pás“ vám přece jen není k ničemu užitečný, i když jste dosud přece jenom spíše štíhlá a rozhodně ne obézní. Ale asi jste bývala za mlada ještě štíhlejší.
Já bych vám v prvé řadě doporučoval zvýšit tělesnou aktivitu, např. cvičit raději každý den a nikoliv jen 2x týdně. Může to být ale např. i jen rychlá chůze, ale alespoň 30 minut denně. Podle toho, co uvádíte, stravujete se dietně. Množství sacharidů a zbytečných tuků byste ale přece jenom mohla ještě trochu snížit a přidat spíš nesladké zeleniny a nějaké vhodné bílkoviny, např. libového masa, ryby, netučného sýra či jogurtu.
Teprve, když toto nepomůže, by pro vás mohly být vhodné nějaké léky.
Pokud byste spíše zhubla a přesto měla zvýšené hodnoty glykémií, možná by byla nutná malá dávka inzulínu. Nyní to ale není aktuální.
poznámka redakce:
možná by Vás mohly zaujmout naše Fotojídelníčky
-
půst a diabetes 1
(04.11.2024)
Dotaz
Dobrý den, chtela bych se zeptat jestli je mozne delat pust v remisi u diabetu 1. Rychlí inzulín nepoužívám a dlouhy mam 15 a jsem dobre kompenzována. A jestli mam kdyztak uplne vysadit inzulin nebo zmensit dávku.Dekuji VeronikaOdpověď
Milá Veroniko, u diabetu 1. typu různou rychlostí postupně ubývá schopnost tvořit si inzulín. Nakonec ale téměř vždy tato schopnost zanikne, nebo zůstane zcela minimální. Je samozřejmě příjemné, pokud se dostaví remise a člověk by ji rád prodloužil. Proto u lidí s mírnou nadváhou může být vhodné omezit kalorický příjem. Tím se i sníží potřeba inzulínu a člověk může vystačit s tím, co má. Ale pokud jde skutečně o diabetes 1. typu, tak se bohužel porucha později stejně prohloubí.
Vynechání jídla vede i u zdravého člověka k poklesu sekrece inzulínu. Hladovění ale potom většinou vede k tvorbě ketolátek, což v malé míře nevadí. Pokud je ale sekrece i tak nedostatečná, může vzniknout vážnější ketoacidóza, která vás může ohrožovat. Proto vám půst nedoporučuji. Jezte zdravě, dietně, s menším obsahem sacharidů, např. 150 g denně. Nikoli však méně. Budou-li glykémie v normě či blízko normy (po jídle pod 7 mmol/l), tak dávky inzulínu klidně snižujte, ale buďte připravena inzulín potom znovu nasadit.
Jen zcela na okraj, podívejte se na tento odkaz na našich stránkách:
-
Alpro jogurt
(30.10.2024)
Dotaz
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli můžu aplpro jogurt jestli je vhodný pro diabetiky 1.typu Alpro vanilkový Hned první sousto tě přenese do ráje. Vanilka patří mezi příchutěmi ke skutečné elitě a podle toho k ní přistupujeme i my. Božské. Zdroj vápníku Bohaté na rostlinné bílkoviny Přirozeně nízký obsah tuku Zdroj vitamínů B2, B12, D Zjisti víc o Alpro jogurtu s příchutí vanilky Popis produktu Klíčové výhody Složení Výživové údaje energetická hodnota 66 kcal 0% tuk 2.2 g 3% nasycené mastné kyseliny 0.4 g 2% cukry 7.4 g 8% sůl 0.13 g 2% Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ / 2 000 kcal) Typical Values Podle 100 g energetická hodnota 279 kJ / 66 kcal tuk 2.2 g nasycené mastné kyseliny 0.4 g mononenasycené mastné kyseliny 0.5 g polynenasycené mastné kyseliny 1.3 g sacharid(y) 7.4 g cukry 7.4 g vlaknina 0.8 g bílkoviny 3.7 g sůl 0.13 g vitamin vitamin D 0.75 µg [15%]* vitamin B2 0.21 mg [15%]* vitamin B12 0.38 µg [15%]* minerální látky vápníkOdpověď
Dobrý den,
v případě, že nepatříte do skupiny lidí, kteří do jídelníčku ze zdravotních důvodů či kvůli životní filozofii jako např. veganství, nezařazují mléčné kysané výrobky, jsou pro vás ochucené rostlinné jogurty předraženou alternativou s dvojitou dávkou cukru ve srovnání s klasickým bílým jogurtem. Když navíc vyberete mléčný kysaný výrobek typu skyr, řecký jogurt do 5 % tuku apod. obohatíte svůj denní příjem proteinů trojnásobně oproti rostlinné alternativě. Sójový jogurt bych z výše uvedených důvodů doporučila pouze pro zpestření jídelníčku, ne jako náhražku za kysané mléčné výrobky.
S pozdravem
Poznámka redakce:
omlouváme se za pozdní přeposlání odpovědi
-
náhlá změna výše cukru - glykémie
(13.10.2024)
Dotaz
Dobry den, mam jen dotaz, co v nejblizsi dobe udelat, jit k lekari nebo se pokusit bez nej o nizkosacharidovou dietu? Roky mam nadvahu cca 15 kg, dlouhe roky mam take hodnoty glukozy na lacno kolem 4,8 a cholesterol cca 6,3, to jsou hodnoty z ledna 2024 a nekolik let byly skoro stejne. Je mi 48 let a v posledni dobe prochazim vyraznym stresem a od ledna jsem pribrala 10 kg, v jidle jsem se nehlidala. V lete jsem zacla pocitovat sucho v ustech, ale pri tech vedrech, co byly, me to neprislo moc divne a az ted, co se ochladilo jsem si rikala, ze to asi v pohode nebude, tak jsem si jeden den domacim glukometrem zmerila cukr cca 2 hodiny po jidle a namerila jsem 8,1 coz me vydesilo, tak jsem si cukr zmerila dalsi den rano nalacno a mela jsem 6,8. Zachranim to jeste nejakou dietou nebo uz je to cukrovka? Muze cukrovka prijit takto rychle, kdyz roky jsem mivala nizke hodnoty cukru? DekujiOdpověď
Dobrý den,
diagnózu diabetu či prediabetu z měření domácím glukometrem stanovit nelze, toto vyšetření je orientační, neboť jejích přesnost nemusí být dostatečná. Ke stanovení diagnózy diabetu je důležité mít vyšetření žilní krve ráno na lačno, či při orálním glukózovém tolerančním testu na lačno a za 120 min po podání glukózy. Kromě toho lze také stanovit glykovaný hemoglobin, který ukáže, jak závažná je porucha z dlouhodobého hlediska. Tedy, zda se již u Vás jedná o cukrovku.
Na vzestupu glykémii jistě bude mít podíl jak stres, tak i váhový přírůstek. Vzhledem k tomu, že již jste v minulosti měla zvýšené hodnoty cholesterolu, tak přísnou nízkosacharidovou dietu moc nedoporučuji, rozumné by bylo omezení jednoduchých (tzv. rychlých) cukrů, omezení velikosti porcí (hlavně příloh), zařazení do jídelníčku více vlákniny (zelenina). Zkuste použít kalorické tabulky, kde přesně zjistíte jakou energii za den přijímáte, kolik sníte cukrů celkem, kolik cukrů rychlých. Stačí Vám zadávat 2-3 dny v týdnu. Doporučuji na den cca 5-6000 kJ a cca 150 g cukrů.
Závěrem bych chtěla říct, že je na místě se obrátit na svého praktického lékaře, který Vám provede vyšetření glykemie ze žilní krve. Redukční dieta s omezením jednoduchých cukrů Vám určitě celkově prospěje, a zvážila bych možnost se obrátit na nutriční/ obezitologickou poradnu. I psychologická pomoc ke zvládnutí stresu bývá často ku prospěchu.
S pozdravem
-
Cukrovka a kyselé
(04.10.2024)
Dotaz
Může se na cukrovku kefír nebo actimel ?Odpověď
Dobrý den,
určitě, nízkotučný neochucený kefír a neochucený Actimel jsou výborné svačiny nejen pro diabetiky.
Napsat dotaz
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!