Poradna
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!
zboží označené Dia
Datum vložení dotazu: 12.04.2018
Ptá se: Petr
Dotaz
Odpověď
Milý Petře, souhlasím, že získávat informace o složení potravin přímo v prodejně je velmi obtížné až nemožné. K přečtení údajů na balení nestačí ani lupa v domácím prostředí, natož při nakupování. Dovolím si dát vám několik rad, jak postupovat:
- Ještě doma před nákupem si rozmyslete, co vlastně chcete koupit a jaké požadavky to má splňovat. Pokud chcete umělé sladidlo, které neobsahuje žádný cukr, vyberte si nejprve některé, které by vám vyhovovalo. Můžete na to použít třeba příspěvek v našem webu v rubrice Náhradní sladidla. Rozmyslete si, zda to má být tekuté, sypké či v tabletách a zda se to má hodit třeba i k pečení. Takový výrobek potom kupte. V supermarketu, v lékárně či v obchodě s dietními potravinami, kde vám lépe poradí.
- Pro diabetika nejsou žádné potraviny naprosto zakázané. Některé jsou ale málo vhodné, protože obsahují příliš mnoho cukru a zbytečně zvyšují glykémii. Jedná se třeba o med, sladké ovoce, sladké marmelády apod. Jejich náhražky pro diabetiky většinou obsahují také velké množství sacharidů, ty se jen pomaleji uvolňují. Já je osobně nedoporučuji, protože přidaná sladidla často působí nadýmání či průjem (mluvím o sladidlech, která mají podobný objem jako cukr, protože jejich přítomnost je v potravině nutná pro udržení správné konzistence). Já je osobně nedoporučuji. Nezhubnete po nich a také budou zvyšovat glykémii. Dejte si raději výjimečně jeden normální dortík, odhadněte si jeho obsah sacharidů a dejte si ho třeba místo přílohy.
- Pokud chcete nějakou sladkost, třeba sušenky bez přidaného řepného cukru, rozmyslete si, kolik sacharidů by jedna porce měla obsahovat. I když se jedná o tzv. „dia“ výrobek, rozhodně to neznamená, že neobsahuje sacharidy. Mouka, škrob, ovoce, to vše obsahuje sacharidy stejně jako obdobné výrobky pro nediabetiky. Výrobek je pouze přislazen něčím jiným než řepným cukrem a o to méně bude obsahovat sacharidů. Je-li ke slazení použit sorbit nebo fruktóza (ovocný cukr), tak tyto látky se stejně nakonec v těle změní na krevní cukr a je nutné s nimi počítat. Obecně takové laskominy příliš nedoporučuji, protože stejně obsahují sacharidy a rozdíl od normálních zákusků či dortíků není velký. Když už na něco takového máte chuť, vezměte běžný výrobek, zjistěte si obsah sacharidů, započítejte si to do jídelníčku a snězte jen malou dávku. Bude to asi chuťově lepší a budete přesně vědět, co jíte. Jen na obsažené sacharidy nesmíte zapomenout: nemůžete si je přidat k běžnému obědu, ale musíte je vyměnit třeba za brambory, rýži, chléb apod., které naopak uberete. A máte-li diabetes 2. typu, tak bych se spíše obával obsahu tuků než sacharidů.
- V obchodech najdete také diapivo. Normální pivo obsahuje poměrně hodně sacharidů a diabetik s tím musí počítat. Diapivo se při výrobě nechá déle kvasit, takže zbytkové sacharidy z ječmene se dále zkvasí na alkohol. Obsah sacharidů je potom velmi nízký. Ale pozor, takové pivo zase obsahuje více alkoholu! Ten je nejen také kalorický, ale je-li užíván pravidelně, tak je samozřejmě nezdravý, stejně jako u ostatních alkoholických nápojů.
- Obsah sacharidů v různých výrobcích můžete najít na internetu. Existuje také aplikace pro chytré telefony, např. „Fér potravina“. Pokud ji v telefonu máte, můžete si pomocí fotoaparátu naskenovat čarový kód. Telefon je potravinu rozpozná a dá vám přehled o složení výrobku. Stejným způsobem funguje také aplikace „Kalorické tabulky“. V prodejně přímo naskenujete čarový kód výrobku a dozvíte se jeho složení v čitelné podobě, mnohem lépe než z obalu.
Nakonec se znovu vracím ke svému hlavnímu doporučení: Při diabetu můžete jíst vlastně všechno. Jde jenom o to kolik a kdy. Pacient s diabetem 1. typu odhadne, kolik inzulínu si musí podat navíc. Pacient s diabetem 2. typu by se měl obávat hlavně nadváhy a neměl by proto jíst sladké a tučné laskominy. Když to ale udělá výjimečně, ať si raději vezme něco, co mu opravdu chutná a míst toho ať ubere něco jiného ve svém jídelníčku.
Většina takzvaných „diapotravin“ stejně obsahuje sacharidy i tuky a není možné je konzumovat bezstarostně.
A ještě něco: Svou povahou se bezlepková dieta zásadně liší diety diabetické. Osoby s nesnášenlivostí lepku v potravinách většinou nemohou pozřít ani minimální množství lepku, protože i velmi malé množství u nich vyvolává závažné potíže. Lepek je jedna z významných složek mouky, a ta se dnes přidává skoro do všech potravin. Je proto velmi těžké vyhledávat zaručeně bezlepkové potraviny, které si proto opravdu zaslouží být výrazně označeny.
Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"
177 dotazů
-
změna životosprávy
(06.11.2024)
Dotaz
Dobrý den, byla mi jištěna cukrovka a půjdu k diabetologovi. Dělali mi OGT test kvůli tomu, že mám mnoho tuku v oblasti břicha a nedělá mi dobře sladké (žaludeční problémy). Raní lačnou glykemii jsem měla několikrát na horní hranici, ale v normě. Dlouhý cukr úplně v pořádku. Jen glykemie po dvou hodinách vyšla na 13. Je mi 50, nemám nadváhu, sportuji(2x týdně) a nejím sladkosti. Za posledních několik let jsem přibrala kolem 10 kilo, nedaří se zhubnout. Po té, co nejím sladké (asi půl roku) se váha zastavila. Mám pocit, že jím strašně málo (např 1 snídaně tenký chleba se šunkou, na oběd asi tak čtvrtina porce, co se dává v restauraci, na večeři většinou to co na snídani, nebo jen zeleninu. Během dne porce ovoce). Může to souviset s cukrovou? Jak se mi změní jídelníček? Dají mi nějaké prášky, nebo jen dietu? MarcelaOdpověď
Milá Marcelo, podle toho, co píšete, máte poruchu glukózové tolerance v pokročilejším stádiu, nebo už dokonce diabetes. Vaše hodnoty ale nejsou příliš vysoko nad normou, a proto ve vašem případě by mohla stačit zejména úprava životosprávy. Jste ve věku, kdy se často trochu „zpomaluje“ metabolismus, uplatňují se hormonální změny, člověk se méně pohybuje než dříve, i když to nemusí být na první pohled zjevné. Ukládání tuku na břiše jasně svědčí o tom, že přece jen jíte více, než je potřeba, protože ten „okrasný tukový pás“ vám přece jen není k ničemu užitečný, i když jste dosud přece jenom spíše štíhlá a rozhodně ne obézní. Ale asi jste bývala za mlada ještě štíhlejší.
Já bych vám v prvé řadě doporučoval zvýšit tělesnou aktivitu, např. cvičit raději každý den a nikoliv jen 2x týdně. Může to být ale např. i jen rychlá chůze, ale alespoň 30 minut denně. Podle toho, co uvádíte, stravujete se dietně. Množství sacharidů a zbytečných tuků byste ale přece jenom mohla ještě trochu snížit a přidat spíš nesladké zeleniny a nějaké vhodné bílkoviny, např. libového masa, ryby, netučného sýra či jogurtu.
Teprve, když toto nepomůže, by pro vás mohly být vhodné nějaké léky.
Pokud byste spíše zhubla a přesto měla zvýšené hodnoty glykémií, možná by byla nutná malá dávka inzulínu. Nyní to ale není aktuální.
poznámka redakce:
možná by Vás mohly zaujmout naše Fotojídelníčky
-
půst a diabetes 1
(04.11.2024)
Dotaz
Dobrý den, chtela bych se zeptat jestli je mozne delat pust v remisi u diabetu 1. Rychlí inzulín nepoužívám a dlouhy mam 15 a jsem dobre kompenzována. A jestli mam kdyztak uplne vysadit inzulin nebo zmensit dávku.Dekuji VeronikaOdpověď
Milá Veroniko, u diabetu 1. typu různou rychlostí postupně ubývá schopnost tvořit si inzulín. Nakonec ale téměř vždy tato schopnost zanikne, nebo zůstane zcela minimální. Je samozřejmě příjemné, pokud se dostaví remise a člověk by ji rád prodloužil. Proto u lidí s mírnou nadváhou může být vhodné omezit kalorický příjem. Tím se i sníží potřeba inzulínu a člověk může vystačit s tím, co má. Ale pokud jde skutečně o diabetes 1. typu, tak se bohužel porucha později stejně prohloubí.
Vynechání jídla vede i u zdravého člověka k poklesu sekrece inzulínu. Hladovění ale potom většinou vede k tvorbě ketolátek, což v malé míře nevadí. Pokud je ale sekrece i tak nedostatečná, může vzniknout vážnější ketoacidóza, která vás může ohrožovat. Proto vám půst nedoporučuji. Jezte zdravě, dietně, s menším obsahem sacharidů, např. 150 g denně. Nikoli však méně. Budou-li glykémie v normě či blízko normy (po jídle pod 7 mmol/l), tak dávky inzulínu klidně snižujte, ale buďte připravena inzulín potom znovu nasadit.
Jen zcela na okraj, podívejte se na tento odkaz na našich stránkách:
-
Alpro jogurt
(30.10.2024)
Dotaz
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli můžu aplpro jogurt jestli je vhodný pro diabetiky 1.typu Alpro vanilkový Hned první sousto tě přenese do ráje. Vanilka patří mezi příchutěmi ke skutečné elitě a podle toho k ní přistupujeme i my. Božské. Zdroj vápníku Bohaté na rostlinné bílkoviny Přirozeně nízký obsah tuku Zdroj vitamínů B2, B12, D Zjisti víc o Alpro jogurtu s příchutí vanilky Popis produktu Klíčové výhody Složení Výživové údaje energetická hodnota 66 kcal 0% tuk 2.2 g 3% nasycené mastné kyseliny 0.4 g 2% cukry 7.4 g 8% sůl 0.13 g 2% Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ / 2 000 kcal) Typical Values Podle 100 g energetická hodnota 279 kJ / 66 kcal tuk 2.2 g nasycené mastné kyseliny 0.4 g mononenasycené mastné kyseliny 0.5 g polynenasycené mastné kyseliny 1.3 g sacharid(y) 7.4 g cukry 7.4 g vlaknina 0.8 g bílkoviny 3.7 g sůl 0.13 g vitamin vitamin D 0.75 µg [15%]* vitamin B2 0.21 mg [15%]* vitamin B12 0.38 µg [15%]* minerální látky vápníkOdpověď
Dobrý den,
v případě, že nepatříte do skupiny lidí, kteří do jídelníčku ze zdravotních důvodů či kvůli životní filozofii jako např. veganství, nezařazují mléčné kysané výrobky, jsou pro vás ochucené rostlinné jogurty předraženou alternativou s dvojitou dávkou cukru ve srovnání s klasickým bílým jogurtem. Když navíc vyberete mléčný kysaný výrobek typu skyr, řecký jogurt do 5 % tuku apod. obohatíte svůj denní příjem proteinů trojnásobně oproti rostlinné alternativě. Sójový jogurt bych z výše uvedených důvodů doporučila pouze pro zpestření jídelníčku, ne jako náhražku za kysané mléčné výrobky.
S pozdravem
Poznámka redakce:
omlouváme se za pozdní přeposlání odpovědi
-
náhlá změna výše cukru - glykémie
(13.10.2024)
Dotaz
Dobry den, mam jen dotaz, co v nejblizsi dobe udelat, jit k lekari nebo se pokusit bez nej o nizkosacharidovou dietu? Roky mam nadvahu cca 15 kg, dlouhe roky mam take hodnoty glukozy na lacno kolem 4,8 a cholesterol cca 6,3, to jsou hodnoty z ledna 2024 a nekolik let byly skoro stejne. Je mi 48 let a v posledni dobe prochazim vyraznym stresem a od ledna jsem pribrala 10 kg, v jidle jsem se nehlidala. V lete jsem zacla pocitovat sucho v ustech, ale pri tech vedrech, co byly, me to neprislo moc divne a az ted, co se ochladilo jsem si rikala, ze to asi v pohode nebude, tak jsem si jeden den domacim glukometrem zmerila cukr cca 2 hodiny po jidle a namerila jsem 8,1 coz me vydesilo, tak jsem si cukr zmerila dalsi den rano nalacno a mela jsem 6,8. Zachranim to jeste nejakou dietou nebo uz je to cukrovka? Muze cukrovka prijit takto rychle, kdyz roky jsem mivala nizke hodnoty cukru? DekujiOdpověď
Dobrý den,
diagnózu diabetu či prediabetu z měření domácím glukometrem stanovit nelze, toto vyšetření je orientační, neboť jejích přesnost nemusí být dostatečná. Ke stanovení diagnózy diabetu je důležité mít vyšetření žilní krve ráno na lačno, či při orálním glukózovém tolerančním testu na lačno a za 120 min po podání glukózy. Kromě toho lze také stanovit glykovaný hemoglobin, který ukáže, jak závažná je porucha z dlouhodobého hlediska. Tedy, zda se již u Vás jedná o cukrovku.
Na vzestupu glykémii jistě bude mít podíl jak stres, tak i váhový přírůstek. Vzhledem k tomu, že již jste v minulosti měla zvýšené hodnoty cholesterolu, tak přísnou nízkosacharidovou dietu moc nedoporučuji, rozumné by bylo omezení jednoduchých (tzv. rychlých) cukrů, omezení velikosti porcí (hlavně příloh), zařazení do jídelníčku více vlákniny (zelenina). Zkuste použít kalorické tabulky, kde přesně zjistíte jakou energii za den přijímáte, kolik sníte cukrů celkem, kolik cukrů rychlých. Stačí Vám zadávat 2-3 dny v týdnu. Doporučuji na den cca 5-6000 kJ a cca 150 g cukrů.
Závěrem bych chtěla říct, že je na místě se obrátit na svého praktického lékaře, který Vám provede vyšetření glykemie ze žilní krve. Redukční dieta s omezením jednoduchých cukrů Vám určitě celkově prospěje, a zvážila bych možnost se obrátit na nutriční/ obezitologickou poradnu. I psychologická pomoc ke zvládnutí stresu bývá často ku prospěchu.
S pozdravem
-
Cukrovka a kyselé
(04.10.2024)
Dotaz
Může se na cukrovku kefír nebo actimel ?Odpověď
Dobrý den,
určitě, nízkotučný neochucený kefír a neochucený Actimel jsou výborné svačiny nejen pro diabetiky.
Napsat dotaz
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!