Encyklo
Slepota
I přes všechny pokroky v prevenci a léčbě diabetické retinopatie zůstává diabetes ve vyspělých zemích hlavní příčinou slepoty u lidí po 20. roce života. Je proto nezbytné snažit se předcházet konečným (terminálním) stadiím poškození zraku u diabetiků 1. i 2. typu (zejména proliferativní retinopatii a makulopatii) a to důslednou kompenzací diabetu, pravidelnými kontrolami očního pozadí u očního…
Číst více
Sodík
Sodík (Na, latinsky Natrium) je nejběžnějším prvkem z řady alkalických kovů, hojně zastoupený v zemské kůře, mořské vodě i živých organizmech. Je obsažen zejména v kuchyňské soli a v jiných přísadách, přirozeně se vyskytuje i v některých dalších potravinách. Kuchyňská sůl, neboli chlorid sodný (NaCl) patří od dávných dob k běžně využívaným látkám. Jako nezbytná součást lidské potravy byla již ve…
Číst více
Somogyiho efekt
Jako Somogyiho efekt (fenomén) se označuje vzestup glykemie objevující se u osob léčených inzulínem jako následek předchozí zejména noční hypoglykemie, která diabetika obvykle neprobudí, nicméně vyvolá v těle obrannou reakci spočívající ve zvýšeném vylučování kontraregulačních hormonů (adrenalinu, glukagonu). To má za následek vyplavení zásob glukózy uložených v játrech ve formě glykogenu.…
Číst více
Srdeční selhání
Srdeční selhání je stav, kdy srdce není schopno plnit svou funkci (tj. přečerpávat, „pumpovat“ krev) v množství přiměřeném nárokům organismu. K příčinám se řadí ischemická choroba srdeční, přetěžování srdce (např. chlopenní vady, hypertenze, choroby plic, plicní embolie). Převažuje-li porucha „levého“ srdce, vzniká levostranné selhání, projevující se zejm. hromaděním krve…
Číst více
Steatóza jater
Steatóza jater je nahromadění tuku (lipidů) v jaterních buňkách, tj. mimo tukovou tkáň, které je časté při obezitě, dyslipidemii, diabetu. U části pacientů dochází kromě hromadění tuku i k zmnožení vaziva a projevům zánětu v jaterní tkáni, což označujeme jako steatofibróza (ve světě se toto postižení rovněž označuje jako NASH – NeAlkoholová SteatoHepatitida). Tento stav je poněkud…
Číst více