Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

inulin v tepelně zpracovaných potravinách

Datum vložení dotazu: 23.10.2021

Ptá se: Jana

Dotaz

Dobrý den, ráda bych věděla, jak je to s inulinem, pokud se vyskytuje ve v ýrobcích nějak tepelně upravených. Poslední dobou se na trhu objevuje řada výrobků, které na obalu deklarují nulový obsah přidaného řepného cukru a jsou "oslazeny" inulinem, tedy roslinnou vlákninou. Výsledný produkt často je spíše nesladký. Já si tyto výrobky oblíbila, například od firmy Emco - granola, sušenky, tyčinky...Nedávno jsem se ale dočetla, že při zahřívání inulinu například při pečení (bylo asi prováděno v laboratorních podmínkách za tzv. suchého zahřívání) se značná část inulinu rozpadla na jednotlivé molekuly fruktózy. Zajímalo by mne tedy, zda se toto děje i pokud je inulin přidáván mezi další suroviny, které se následně zahřívají při pečení - třeba právě sušenky, granola...? Nejsem diabetik, tyto produkty preferuji zejména pro jejich nepřeslazenost, zajímalo by mne tedy, zda tím něco dělám i pro své zdraví a jím ve výrobku vlákninu nebo cukr. Děkuji.

Odpověď

Nejdříve o inulinu z webu Bezpečnost potravin:

Inulin je zásobní látka (podobně jako škrob), která se vyskytuje v řadě rostlin, nejvíce v cibulovinách, kořenu čekanky a artyčoku (něco zcela jiného je hormon inzulin zodpovědný za štěpení glukózy v krvi). Inulin se nejčastěji získává z kořene čekanky a používá ve formě jemného bílého prášku téměř bez chuti a bez zápachu.

Patří mezi tzv. nestravitelné oligosacharidy, tzn. že jeho konzumací se nedodává téměř žádná energie. Odolává agresivním žaludečním kyselinám i trávicích enzymům, a tak prochází trávicím ústrojím v podstatě nezměněn. Téměř se nevstřebává do krevního oběhu, a proto přímo nezasahuje do metabolických pochodů v těle. V nezměněné formě se dostává až do tlustého střeva, kde funguje jako zdroj živin (prebiotikum) pro příznivou (probiotickou) střevní bakteriální mikroflóru (bifidobakterie a laktobacily), která je schopna bránit pomnožení nežádoucích bakterií. Kromě toho ve spojení s vlákninou pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení, reguluje vyprazdňování a tlumí pocit hladu. Pomáhá předcházet infekčním průjmům. Inulin se tak nepřímo podílí na boji proti střevním zánětům i nádorovým onemocněním tračníku. Dostatečný příjem vede k úpravě konzistence i pravidelnosti stolice, tzn. je účinný i jako lék proti zácpě.

Inulin je stabilní až do teplot 140 °C v rozpouštědlech v blízkosti neutrálního pH, může být proto zpracováván ve všech potravinářských aplikacích. Rozkládá se při teplotách nad 140 °C. V práškové formě je inulin tepelně stabilnější než v podobě sirupu. Produktem úplné hydrolýzy inulinu jsou glukóza a fruktóza. 

Po vystavení inulinu vyšším teplotám opravdu dochází k jeho úbytku. Avšak velmi záleží na dané teplotě, době záhřevu a také na celkovém obsahu sacharózy či fruktózy v dané potravině. 

Dovoluji si tvrdit, že pozitivní vlastnosti inulinu v tepelně zpracovaných potravinách převyšuje zmíněný fakt, že dochází při tepelném zpracování k jeho mírným ztrátám a rozpadu na jednoduché sacharidy. 

Vždy záleží na celkovém složení daného produktu, tedy pokud podle tabulky energetických hodnot má opravdu nižší množství sacharidů a jednoduchých cukrů a vyšší obsah vlákniny v porovnání  s jinými výrobky. 

MEYER, D. a J.-P. BLAAUWHOED. Inulin. In: F. Phillips, G. O. a William, P. A, editor. Handbook of hydrocolloids. 2009. Nantes: Woodhead Publishing. s. 829 –848.

Bezpečnost potravin: Inulin [online]. [cit. 2021-10-26]. Dostupné z: https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76616.aspx

FOJTÍKOVÁ, Hana. Aplikace inulinu do dětských ovocných štáv. Zlín, 2012. Diplomová práce. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Vedoucí práce Ing. Ladislava Mišurcová, Ph.D.

pozn redakce.: omlouváme se za opožděnou odpověď

(odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a doplňky stravy"

108 dotazů

  • Dotaz

    Jaký vliv má užívání Flexi Med Active na cukrovku II. typu složka glukosamin. Karel

    Odpověď

    Vážený pane Karle, přeji dobrý den,

    podle mého názoru může mít Flexi Med Active, díky obsahu glukosaminu, vliv na hladinu glykémie. V experimentálních studiích u zvířat sice způsoboval glukosamin spíše pokles hladiny glukózy, ale pouze pokud byl aplikován ve formě injekce. Ve studiích, ve kterých byl glukosamin podáván perorálně, naopak vyvolával zvýšení glykémie. Totéž bylo pozorováno u lidí, u kterých tak glukosamin může způsobit zvýšení hladiny glukózy, v důsledku toho dochází ke snížení účinnosti většiny léků používaných u diabetu. Tento vliv je velmi individuální a postihuje jen malou část pacientů a je závislý na dávce podávaného glukosaminu. Velmi také záleží na tom, zda máte diabetes 2. typu a jakým lékem jste léčen. Obsahové látky zázvoru, který je součástí doplňku stravy Flexi Med Active mohou ovlivňovat míru vstřebávání a odbourávání některých léků používaných při léčbě diabetu.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Chtěl bych se zeptat zda je možné resp. vhodné současně užívat lék SIOFOR a některý z doplňků stravy ze spektra tzv. spalovačů tuků na bázi Synephrinu, kofeinu, L-Carnitinu ap. Nejde mi primárně o redukci hmotnosti, té už jsem naštěstí dosáhl a i hladina krevního cukru je dlouhodobě (zřejmě i díky SIOFORU) více než dobrá (spíše nižší). Jde mi spíše o efektivnější funkci metabolismu ve spojení s pravidelnou intenzivní pohybovou činností, kterou bych výše uvedeným doplňkem strany rád doplnil, aby trochu vylepšil poměr tělesných tuků a celkové svalové hmoty (která bohužel vzhledem k váhovému úbytku 65 kg značně utrpěla). Předem velmi děkuji za jakoukoli reakci. Michal

    Odpověď

    Vážený pane Michale, přeji dobrý den,

    pokud jste léčen metforminem,  měl by jste velmi opatrně přistupovat k užívání "spalovačů Tuku", které uvádíte. Neznám pochopitelně žádné podrobnosti, ale je nezbytné si uvědomit, že v současné době lze zaznamenat významný odklon od používání synefrinu, efedrinu a kofeinu. Hlavním důvodem jsou kardiovaskulární nežádoucí účinky, které v některých zemích dokonce vedly k zákazu používání takových kombinací. Navíc jejich účinek je poměrně slabý a snadno vede k tzv. jojo-efektu. Spalovače tuku navíc nemají příznivý vliv na nárůst svalové hmoty. Pokud Vaším cílem není dále hubnout (to již patrně "zařídil" metformin, pak bych Vám doporučil nějaký adaptogen, který zlepší Vaší schopnost fungovat tak, aby se svalová hmota vytvořila přirozenou cestou, tj. vedl ke zvýšení fyzické aktivity. Optimálním lékem pro diabetiky 2. typu je eleukterokok, který nemá negativní vliv na hladinu glykémie a současně nemá lékové interakce s nejčastěji užívanými léky. Co se týká L-carnitinu ten použít můžete, ale ani on Vám nenavodí nárůst síly, nebo svalové hmoty. Možná by jste si mohl nechat vyšetřit hladinu testosteronu, doporučuji si prostudovat projevy jeho nedostatku, např. na zdařilých stránkách lékáren BENU (https://www.benu.cz/nizka-hladina-testosteronu-jak-ji-resit), tam se také dočtete, že hladinu testosteronu přirozeně zvyšuje cvičení (jsem ale poslední, kdo by kohokoliv nutil, aby cvičil, na to musí přijít každý sám, že je to užitečné) a možná i některé rostlinné doplňky stravy jako je kotvičník nebo pískavice řecké seno.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, užívám metformin 2x 500mg 5 měsíců a již se mi objevily náznaky chudokrevnosti v krevním obrazu - snížené MCH 25, pokles HGB ze 164 na 150, prodlužování časů při běhu na 2km, tak jsem si řekl, že užíváním B12 a B6 fe formě doplňku nic nezkazím, jenže jak známo metformin omezuje vstřebávání vitamínu B12 v tenkém střevě. Chci se zeptat jestli forma aplikace B12 ve spreji pod jazyk vstřebáváním přes sliznici dutiny ústní opravdu funguje nebo je to marketingová hříčka. Případně jaké dávkování v tabletové formě byste mohl doporučit? Pro doplnění informací za dobu užívání metforminu+dieta+pohyb jsem zhubl 15kg, nabral trochu svalů a glykémie sestoupily na úroveň zdravého člověka resp. úroveň vynikající kompenzace. Děkuji Radek

    Odpověď

    Vážený pane Radku, přeji dobrý den,

    děkuji za Váš zajímavý dotaz a současně i cennou informaci. Metformin spolu s Vaším životním stylem a přístupem jsou opravdu účinným prostředkem k navození kompenzace diabetu. K tomu Vám upřímně blahopřeji. Metformin je opravdu účinný lék, který má mnoho zajímavých a užitečný účinků a je správné jej užívat, i když může až u 40 % pacientů snižovat vstřebávání vitaminu B12, z toho u přibližně 4-5 % pacientů dochází k významnému omezení vstřebávání, které má klinické důsledky na krvetvorbu. Častost tohoto negativního vlivu metforminu vedla pochopitelně ke klinickému výzkumu, jehož cílem bylo obsasnit příčiny a učinit doporučení jak předcházet důsledkům nedostatku vitaminu B12 u pacientů léčených metforminem. Popravdě je několik teorií proč dochází k nedostatku vitaminu B12 při terapii metforminem. Pacientům, kteří deficit mají, by to mohlo být jedno, ale ukazuje se, že jedním z důvodu sníženého vstřebávání by mohlo být působení meforminu na vápník ve střevě, kde vápník hraje roli "asistenta" při vstřevání vitaminu B12. Několik klinických studií prokázalo, že zvýšení přijmu vápníku (jogurty nebo užívání solí vápníku jako doplňku stravy) vedle ke zvýšení vstřebávání vitaminu B12. Zcela nedávno (v lednu 2024) byla publikována meta-analýza klinických studií, která hodnotila vstřebávání vitaminu B12 po jeho nitrosvalové aplikaci, perorálním podání nebo aplikaci ve spreji pod jazyk. Výsledky jsou docela překvapivé, podle očekávání totiž byla nitrosvalová aplikace "nejlepší", ale rozdíl od perorální nebo sublinguální aplikace nebyl statisticky významný. Autoři této meta-analýzy uvádějí, že deficit vitaminu B12 je možné efektivně kompenzovat jakoukoliv cestou podání. Je ale vhodné alespoň jednou za čas stanovit hladinu vitaminu B12 v krvi k oveření, že způsob doplňování vitaminu B12 funguje, pokud nefunguje, je potřeba jej změnit. Na závěr odpovídám na Vaší otázku: aplikace spreje s vitaminem B12 pod jazyk funguje, není ale lepší než tablety nebo injekce do svalu, pokud někdo tvrdí opak, není to v souladu s vědeckými důkazy.

    Kdyby jste si chtěl sám přečíst 19 stran s výsledky meta-analýzy, jsou zde: https://link.springer.com/article/10.1007/s11845-023-03602-4 (stažení článku je zdarma).

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, kamarádka užívá 30 let fluanxol. Před několika lety onemocněla cukrovkou Ii. typu. Na příbalovém letáku je napsáno, že fluanxol zvyšuje cukr. Je to lék, který dokáže po dlouholetém užívání vyvolat cukrovku? Teď bere metformin a inzulin. Má také vysoký cholesterol a špatné hodnoty jaterních testů a ještě inkontinenci. Jaké potravní doplňky by měla nejlépe užívat? Jitka

    Odpověď

    Vážená paní Jitko, přeji dobrý den,

    lék Fluxanxol může vzácně, tj. u 1 z 1 000 pacientů vyvolat hyperglykémii a tím zhoršit cukrovku. Netýká se to všech pacientů, ale jejich pouze velmi malého počtu. Pokud by k tomu došlo je třeba sdělit tuto informaci lékaři, který Fluanxol předepsal a také diabetologovi. Vysoký cholesterol bych rozhodně neléčil doplňky stravy. Žádný z nich se účinností nevyrovná nejnižší možné dávce rosuvastatinu (tedy dávce 5 mg) a navíc je jejich podávání velmi často spojeno s výskytem nežádoucích účinků a lékových interakcí. Pokud chcete užívat lék na poškození jater (zvýšené jaterní testy), pak lze doporučit Essentiale forte, což je lék naprosto přírodního původu s prověřeným účinkem v klinických studiích.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, již druhý měsíc užívám Saxendu. Váha jde pomalu dolů, takže zatím spokojenost. Chci se zeptat, zda je možné k Saxendě přidat doplněk Berberin, nebo extrakt z Afrického manga (Irvingia gabonensis L.). Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký den :)

    Odpověď

    Vážený pane André, přeji dobrý den,

    oba rostlinné přípravky, tj. jak berberin, tak i Irvingia gabonensis mohou při kombinaci s lékem Saxenda vyvolat vyšší snížení krevní hladiny glukózy, než by jste si přál, tzv. hypoglykemickou příhodu. Výskyt takové příhody je velmi individuální, záleží na odstupu podání přírodních látek od léku Saxenda, na odstupu od konzumace jídla a případném použití alkoholických nápojů, např. i sklenky vína. Ke kombinaci bych se odvážil buď po konzultaci s Vaším diabetologem, nebo při možnosti měřit si glykémii, aby jste zjistil Vaší individuální citlivost. Také bych doporučil dávky přírodních látek zpočátku zvyšovat postupně. Pokud Vám jde o další snížení glykémie, pak je berberin významně účinější, což je podloženo opravdu značným počtem klinických studií. Je však potřebné si vybrat "správný" berberin, mám bohužel informace, že některé z doplňků stravy s deklarovaným obsahem berberinu v ČR nejsou příliš kvalitní.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a doplňky stravy"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!