Středomořská dieta
Tzv. středomořská dieta je založená na stravovacích zvyklostech národů obývajících území kolem Středozemního moře (zejména Krétu, Řecko a jižní Itálii). Základem středomořské diety jsou mořské ryby, lehká masa (minimum červeného masa), zelenina, olivový olej, ovoce, mléčné výrobky (zejména sýr a jogurt), ořechy, vláknina a mírná konzumace alkoholu, zejména vína. V současné době se právě toto složení jídelníčku považuje za základ pro racionální dietu, která vede k prevenci a léčbě obezity, aterosklerózy a kardiovaskulárních nemocí. Přesná příčina antiaterogenního působení středozemní diety není známá, dává se nejčastěji do souvislosti s nízkým příjmem nasycených mastných kyselin a naopak vysokým příjmem nenasycených mastných kyselin přítomných v mořských rybách a antioxidačně působících látek bohatě zastoupených v ovoci a zelenině.