Použitá literatura

Autor:
PharmDr. Zdenek Kučera, Ph.D.

Pracoviště: Olympus, manažer pro vzdělávání zdravotnických pracovníků

Vloženo: 28. 12. 2017


Literatura:

(1) www.szu.cz -> Publikace. http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/plne_znani/glykemie.pdf. Navštíveno 1.12.2017.

(2) Haluzík M, Haluzíková D. Umělá sladidla: škodí, nebo neškodí? Kap Kardiol 2014;6:18–21. https://www.tribune.cz/clanek/32429-umela-sladidla-skodi-nebo-. Navštíveno 1.12.2017.

(3) Price JM, Biava CG, Oser BL, et al. Bladder tumors in rats fed cyclohexylamine or high doses of a mixture of cyclamate and saccharin. Science 1970;167:1131–1132.

(4) Whysner J, Williams GM. Saccharin mechanistic data and risk assessment: urine composition, enhanced cell proliferation, and tumor promotion. Pharmacol Ther 1996;71:225–252.

(5) Sweatman TW, Renwick AG, Burgess CD. The pharmacokinetics of saccharin in man. Xenobiotica. 1981 Aug;11(8):531-40. PubMed PMID: 7303723.

(6) EFSA – tisková zpráva. https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131210. Navštíveno 1.12.2017.

(7) Polach R. Kontroverzní éčka. Je ale aspartam opravdu škodlivý? http://vtm.e15.cz/kontroverzni-ecka-je-ale-aspartam-opravdu-skodlivy. Navštíveno 1.12.2017.

(8) Re-evaluation of acesulfame K with reference to the previous SCF opinion of 1991. https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out52_en.pdf. Navštíveno 1.12.2017

(9) Revised opinion on cyclamic acid and its sodium and calcium salts SCF opinion 2000. https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out53_en.pdf Navštíveno 1.12.2017

(10) Opinion of the Scientific Committee on Food on sucralose. https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out68_en.pdf Navštíveno 1.12.2017

(11) Nařízení Evropské komise 1131/2011/ES. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:295:0205:0211:CS:PDF Navštíveno 1.12.2017

(12) BRAND-MILLER, J. et al. Glukózová revoluce. 1. vyd. Praha: Triton, 2004. 223 s. ISBN 80-7254-535-3.

(13) Levin GV, Zehner LR, Saunders JP, Beadle JR. Sugar substitutes: their energy values, bulk characteristics, and potential health benefits. Am J Clin Nutr. 1995 Nov;62(5 Suppl):1161S-1168S. Review. PubMed PMID: 7484937.