Přírodní náhradní sladidla
Pracoviště: Olympus, manažer pro vzdělávání zdravotnických pracovníků
Vloženo: 28. 12. 2017
Thaumatin
Sladivost: 2000 - 3000x sladivější než sacharóza,
E: E957, ADI: neurčeno (nepoužíván v nápojích).
Sladké proteiny jsou obsaženy v plodech tropických rostlin. Thaumatin je nejznámějším představitelem této skupiny. Extrahován je ze slupek západoafrického ovoce katemfe. Thaumatin maskuje pachuť sacharinu a používá se i jako látka zvýrazňující aroma. Při vaření a pečení se jeho sladká chuť ztrácí. Thaumatin se tráví stejně jako jiné proteiny a má energetickou hodnotu 4 kcal/g, což je sice stejně jako sacharóza, nicméně díky vysoké sladivosti je v potravinách obsažen v malém množství. Lékořicová chuť thaumatinu brání jeho využití jako sladidla, a proto se spíše používá jako zvýrazňovač chuti.
Steviolglykosidy
Sladivost: 200 - 300x sladivější než sacharóza,
E: E960, ADI: 4 mg/kg/den (nejvyšší povolené množství v nápojích 80 mg/l).
Steviolglykosidy se nacházejí ve stévii sladké (Stevia rebaudiana Bertoni), což je subtropická rostlina pocházející z hornaté oblasti Paraguaye. Místní domorodci její lístky používali jako sladidlo do nápojů i jako lék. Mezi glykosidy, které jsou zdrojem sladkosti, patří steviosid, rebaudiosid A, rebaudiosid C a dulkosid A. Nejvíce je ve stévii zastoupen steviosid, který je 250 - 300x sladší než cukr. Toto sladidlo je nekalorické, nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodné jak pro diabetiky, tak pro osoby trpící fenylketonurií. Steviolglykosidy jsou odolné vůči vyšším teplotám, lze je tedy používat na vaření i pečení. Kvůli údajnému nedostatku studií o bezpečnosti rostliny ji v Evropské unii zařadili mezi nízkokalorická sladidla až v listopadu 2011 (11). Existovalo totiž podezření z nežádoucích účinků na reprodukční systém a vývoj dětí. To však bylo vyvráceno řadou toxikologických studií a žádný z těchto nežádoucích účinků nebyl prokázán. Steviolglykosidy jsou ze stévie sladké získávány složitým fyzikálně-chemickým procesem. Rostlina jako taková je považována za neschválenou potravinu nového typu a nelze ji tedy – na rozdíl od steviolglykosidů – používat při výrobě potravin. Další informace naleznete v článku Stévie sladká rostlinka.
PŘÍKLADY VÝROBKŮ:
(postupně doplňujeme, fotografie výrobků jsou řazeny dle pořadí jejich popisů)
IRBIS se sladidly z rostliny stévie, sladidlo v prášku, 250 g, Vitar
Složení: fruktóza 98,1 %, steviolglykosidy 1 %, oxid křemičitý (protispékavá látka).
1 lžička prášku = 4 lžičky cukru
Použití: Sladidlo je ideální pro pečení, vaření a také zavařování. Je výborně rozpustné, vhodné ke slazení teplých i studených nápojů, ovocných a zeleninových salátů, náplní dortů, krémů, jogurtů, pudinků, dezertů, hotových jídel apod. Vhodné je pro diabetiky i při redukčních dietách.
IRBIS se sladidly z rostliny stévie, sladidlo v tabletách, 220 tablet v sáčku, Vitar
Složení: laktóza, steviolglykosidy.
1 tableta = 1 lžička cukru
Použití: stejné jako IRBIS se sladidly z rostliny stévie v prášku.
IRBIS se sladidly z rostliny stévie, sladidlo v tabletách,110 tablet v dávkovači, Vitar
Složení: laktóza, steviolglykosidy.
1 tableta = 1 lžička cukru
Použití: stejné jako IRBIS se sladidly z rostliny stévie v prášku.
KANDISIN Stevia, sladidlo v sirupu, 125 ml, Teekanne
Složení: voda, steviolglykosidy, fruktóza, kyselina citronová (regulátor kyselosti ), sorban draselný (konzervační látka).
10 kapek = 1 lžička cukru (6 g)
Použití: Sladidlo vhodné k vaření a pečení, ke slazení ovoce, ovocných a zeleninových salátů, müsli a dezertů.
KANDISIN Stevia, sladidlo v tabletách, 200 tablet, Teekanne
Složení: steviolglykosidy, hydrogenuhličitan sodný, kyselina vinná, přírodní aroma.
1 tableta = 1 lžička cukru (6 g)
Použití: k oslazení čaje, kávy a jiných nápojů.
KANDISIN Stevia, sladidlo v prášku, 75 g, Teekanne
Složení: maltodextrin, steviolglykosidy 3 %.
Použití: Sladidlo vhodné především k vaření a pečení (do 200 °C), stejně tak k posypání zákusků a moučníků. Dále se hodí ke slazení ovocných salátů, müsli, pudingů, salátů a pro slazení teplých a studených nápojů.
1 lžička prášku = 1 lžička cukru (6 g)
Poznámka: Kandisin Stevia v prášku je však 10x lehčí než cukr.
DiaChrom se steviolglykosidy, 600 tablet, AGROBAC s.r.o.
Složení: laktóza 171 mg, steviolglykosidy 7,2 %, chrom 1,5 µg, L-leucin, sodná sůl zesíťované karboxymethylcelulózy, stearan hořečnatý, mléčnan chromitý.
1 tableta = 1 velká kostka cukru (4,4 g), kalorická hodnota je však o 95,5 % nižší než v případě cukru
Použití: Nízkokalorické stolní sladidlo obohacené chromem, vhodné ke slazení kávy, čaje a dalších nápojů, k přípravě krémů, pudinků, ke slazení ovoce, salátů a k zavařování.
DiaChrom se steviolglykosidy, 80 tablet, AGROBAC s.r.o.
viz DiaChrom se steviolglykosidy, 600 tablet
Stevia® - Stolní tabletové sladidlo na bázi steviol-glykosidů a erythritolu, 150 tablet, F&N dodavatelé, s.r.o.
Složení: erythritol, steviolglykosid (20 %), citronan monosodný (regulátor kyselosti), hydrogenuhličitan sodný (regulátor kyselosti), mikrokrystalická celulóza a stearan hořečnatý (tabletovací přísady).
Použití: Sladidlo vhodné k přímému slazení studených a teplých nápojů, při vaření, pečení a sterilizaci ovoce a zeleniny.
1 tableta (0,01 kcal) = 1 lžička cukru (15 kcal), bez laktózy, a téměř bez kalorií
Stevia® - Stevialin exclusive - Práškové stolní sladidlo na bázi na bázi erythritolu a steviol-glykosidů se zvýšenou sladivostí a glykemickým indexem = 0,150 g (nahrazuje přibližně 750 g řepného cukru), F&N dodavatelé, s.r.o.
Složení: erythritol (98,2 %), steviolglykosidy (1,8 %).
1 lžička (5 g) = 5 lžiček (25 g) cukru
Použití: Všestranně použitelná směs vhodná k zavařování ovoce a zeleniny, přípravě marmelád a džemů, k pečení a vaření i k přímému slazení teplých a studených nápojů.
Stevia® - Práškové stolní sladidlo na bázi steviol-glykosidů, 250 g (nahrazuje 1 kg řepného cukru), F&N dodavatelé, s.r.o.
Složení: fruktóza 98 %, steviolglykosidy (rebaudiosid A) 0,9 %, fosforečnan vápenatý (protispékavá látka)
1 lžička = 4 lžičky cukru
Použití: Skvěle se hodí na přímé slazení teplých i studených nápojů, pečení, vaření i zavařování. Díky obsahu fruktózy, která má poloviční glykemický index než řepný cukr, skvěle nahradí řepný cukr zejména při pečení sladkých dezertů nebo zavařování ovoce.
Stevia® - Tekuté stolní sladidlo na bázi steviol-glykosidů, 200 ml (nahrazuje přibližně 1 kg řepného cukru), F&N dodavatelé, s.r.o.
Složení: steviolglykosidy (2,5 %), glycerin, kyselina citronová (regulátor kyselosti), sorban draselný (konzervans), voda.
Použití: Univerzální sladidlo vhodné k přímému slazení teplých i studených nápojů, k přípravě pokrmů, např. dresinků či omáček, ale též k zavařování ovoce a zeleniny.
SteviMax, sladidlo v tabletách, 150 tablet, Dr.Max
Složení: sorbitol 39,6 mg, steviolglykosidy (rebaudiosid A) 11,1 mg, hydrogenuhličitan sodný (regulátor kyselosti), kyselina jablečná, leucin.
1 tableta (0,2 kcal) = 1 lžička cukru (15 kcal)
Použití: Sladidlo vhodné jako náhrada cukru do kávy, čaje nebo jiných teplých i studených nápojů.